HoReCa® w mistrzowskim wykonaniu

Wydarzenia

HoReCa® w mistrzowskim wykonaniu

20 listopada 2016

Ustanowienie Rekordu Guinnessa, Kuchnia Mistrzów z wieloma gwiazdami świata kulinariów, Inteligentna Restauracja – niezwykły projekt, jakiego w Polsce jeszcze nie było. To tylko wybrane atrakcje, jakie przygotowano podczas 24. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HoReCa®. Tegoroczną edycję imprezy odwiedziło ok. 13 500 gości, a swoją ofertę zaprezentowało 380 wystawców.

Podczas tegorocznej edycji Targów wybitni szefowie, znani m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych, zaprezentowali w Kuchni Mistrzów swoją wizję przyrządzania potraw. Branżowi specjaliści podzielili się z kolei wiedzą z zakresu food-pairingu (sztuki łączenia smaków) oraz marketingu sensorycznego. Jedną z gwiazd specjalnej strefy pokazowo-warsztatowej był Andrea Camastra, szef kuchni i właściciel restauracji Senses. Podczas kulinarnego show zaprezentował wariacje dookoła buraka – proces komponowania dań oraz przygotowywania różnych tekstur z tego warzywa: pian, pudrów, żeli, nowoczesnego chłodnika i innych. – Obojętnie co się w życiu robi, trzeba czerpać z tego radość. Nie można zostać najlepszym w swojej dziedzinie, jeżeli z ciężką pracą nie idzie w parze pasja. Tym, co odznacza dobrego szefa kuchni jest inteligencja i tworzenie z serca. Mnie gotowanie bardzo cieszy, szczególnie tutaj, kiedy mam okazję podzielić się swoją wiedzą na żywo przed tak dużą publicznością. Targi HORECA® są niesamowitym wydarzeniem. Nie spodziewałem się aż tak dużej ilości interesujących artykułów, prezentowanych na stoiskach. Przed moim pokazem w czasie kilkunastu minut spędzonych wśród Wystawców znalazłem 10-15 konkretnych produktów, które chciałbym kupić i zastosować w mojej restauracji. Targi są imponujące, zarówno pod kątem szerokiej oferty, jak i samej organizacji. Jeżeli tylko dostanę ponowne zaproszenie z wielką przyjemnością znów pojawię się na Targach HORECA® – mówił na gorąco po swoim kulinarnym występie Andrea.

„Inteligentna Restauracja” to projekt, jakiego do tej pory na taką skalę jeszcze nikt w Polsce nie realizował. W specjalnej strefie, zaaranżowanej na restaurację XXI w. swoją ofertę przedstawili producenci i dystrybutorzy innowacyjnych urządzeń oraz rozwiązań IT, usprawniających pracę w lokalach gastronomicznych. Zaprezentowali czytniki, monitory, tablety, aplikacje oraz specjalistyczne oprogramowanie. Każdy mógł zamówić kawę w kawiarni I Love Coffee i sprawdzić status swojego zamówienia na nowoczesnym monitorze Digital Signage. Przetestował dotykowe stoły oraz aplikacje i za ich pomocą dokonał wyboru z menu, zapłacił „wirtualnie”, a do stolika przyniosła mu ją profesjonalna obsługa kawiarni I Love Coffee. Degustując czarny trunek za pomocą aplikacji  „GRAVA Chillroom” i specjalnych okularów przeniósł się w inną rzeczywistość, np. na malowniczą plażę.

Podczas tegorocznej edycji Targów HORECA® w Salonie Kawy i Herbaty odbyły się Mistrzostwa Polski w parzeniu kawy Cup Tasters 2017 – jedne z najbardziej prestiżowych zawodów rangi krajowej, organizowane pod patronatem polskiego oddziału Speciality Coffee Assotiation of Europe (SCAE). Zwycięzcą edycji 2017 został Grzegorz Kurzajczyk, reprezentujący Brisman Kawowy Bar. Zajęcie pierwszego miejsca zapewniło mu udział w Mistrzostwach Świata Cup Tasters, które odbędą się w czerwcu 2017 r. w Budapeszcie. Swoimi umiejętnościami mogli się także pochwalić specjaliści w parzeniu herbaty. Tytuł Mistrza Polski zdobył Paweł Staniszczak.