Nowe święto kulinarne nad Wisłą

Wydarzenia

Nowe święto kulinarne nad Wisłą

04 listopada 2016

  Pierwsze międzynarodowe targi Warsaw Gastro Show 2016, które odbyły się w dniach 27-29 października na Warsaw Expo w Nadarzynie k. Warszawy zgromadziły około 300 wystawców. W trakcie targów odbył się Puchar Polski Szkół Gastronomicznych „Uczeń na medal”, któremu patronowali Selgros Cash&Carry i  Transgourmet  oraz  Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Najlepszym spośród adeptów sztuki kucharskiej okazał się Maciej Warzecha z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Na wszystkich pragnących zgłębiać swoją kulinarną wiedzę na Warsaw Gastro Show czekała specjalna strefa edukacyjna. Uczniowie szkół gastronomicznych, pod okiem profesjonalistów mogli wziąć udział w szkoleniach z zakresu techniki kulinarnej oraz zarządzania gastronomią.

 – Byliśmy jednym ze sponsorów  Pierwszego Pucharu Polski Uczniów Szkół Gastronomicznych. Uważam, że poziom konkursu był bardzo wysoki. Zawodnicy pokazali na talerzach wiele tekstur, a w pracy wykorzystywali różnorodne elementy i techniki – mówi Karol Lisiński, Manager Centrum Doradztwa Kulinarnego Transgourmet i Selgros Cash&Carry, juror konkursu.

Targi odwiedziła wspierana przez Selgros reprezentacja Polski juniorów, która na zakończonej 25 października Kulinarnej Olimpiadzie w Erfurcie zdobyła srebrny i brązowy medal. Trener drużyny, Sebastian Krauzowicz, oraz jego zawodnicy zaprezentowali zdobyte w Niemczech krążki. Młodych medalistów można było spotkać na stoisku Selgros Cash&Carry i Transgourmet.

Podczas Warsaw Gastro Show 2016 odbył się także finał konkursu BlogerChef, innowacyjnego projektu skierowanego do blogerów kulinarnych. Blogerzy musieli wykazać się dużą kreatywnością, ponieważ czekały na nich zadania z dziedziny kuchni fusion. Zwyciężczynią została Małgorzata Ostrowska, właścicielka bloga „To, co kocham”.

Warsaw Gastro Show 2016 to pierwsza edycja nowej inicjatywy targowej. To wydarzenie skierowane do profesjonalistów, ale także do osób planujących działalność w branży spożywczej,  hotelarstwie i gastronomi, które chcą podnieść swoje kompetencje.