II edycji The Barbecue Festival Mrągowo 2016

Wydarzenia

II edycji The Barbecue Festival Mrągowo 2016

19 lipca 2016

9 lipca miasteczko westernowe Mrongoville stało się stolicą BBQ. Wszystko za sprawą II edycji The Barbecue Festival Mrągowo 2016.

Impreza skierowana była do miłośników grillowania oraz wszystkich tych, którzy chcieli zmierzyć się w konkursie oraz zaprezentować swoje kulinarne umiejętności.

W konkursie wzięło udział dziesięć drużyn. Każda z nich startowała w trzech konkurencjach. Tuż przed rozpoczęciem poszczególnych etapów zawodnicy otrzymywali black box’y z tajemniczymi składnikami.

Zawody prowadził mistrz kulinarny Łukasz Budzik, znany szerszej publiczności z udziału w popularnym programie telewizyjnym Top Chef.

Komisja sędziowska, w składzie Waldemar Pokorski oraz Leszek Kuszczak – Majonezy Kętrzyn, Marek Rowiński – Fackelmann Polska, Paweł Długoborski – Zespołu Szkół Zawodowych Mrągowo, Łukasz Budzik – prowadzący Festiwal oraz przewodniczący jury Robert Poliński – Unilever Polska, miała niełatwe zadanie w wytypowaniu zwycięzców. Jak okazało się w trakcie konkursu, poziom drużyn był bardzo wysoki.

Pierwsze miejsce przypadło Grzegorzowi Szostek i Błażejowi Jankowskiemu oraz Krystianowi Nadolnemu. Drugie miejsce przypadło Marcinowi Dmochowskiemu i Pawłowi Kowalewskiemu, a trzeci był Robert Kopacz.

Podczas Festiwalu goście mieli okazję skosztować potraw przygotowanych przez mistrza Piotra Słomkowskiego, znanego mrągowianina oraz znanych szefów kuchni Arkadiusza Kruszika oraz Łukasza Grzesika, którzy przez cały dzień prowadzili otwartą szkołę BBQ, czyli slow food’owego grillowania.

Podczas Szkoły BBQ uczestnicy Festiwalu mogli nauczyć się przygotowywania od A do Z klasycznych burgerów, które od kilku lat na nowo podbijają kulinarny świat, a w Polsce stały się jednym z najpopularniejszych amerykańskich dań.

Duże uznanie wzbudziły przygotowane przez Piotra Słomkowskiego wolno wędzone żeberka oraz pstrągi. Bez wątpienia kulinarnym hitem II edycji The Barbecue Festival Mrągowo 2016 były grillowanie owoce – ananas i arbuz z cukrem trzcinowym i chili.

Podczas Festiwalu odbywały się także pokazy: indiańskiej tresury koni, poczty węgierskiej (jazda na dwóch koniach) w wykonaniu Pauliny Osowskiej – kaskaderki filmowej. Była również możliwość, by nauczyć się tańca country.

zdjęcia: Life Is Music Entertainment