Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego

Newsy

Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego

23 czerwca 2014

20 czerwca br. w Hotelu Andersia w Poznaniu odbył się konkurs im. Rafała Jelewskiego „Wielkopolski Kucharz Roku 2014″. Decyzją jury pierwsze miejsce zdobył Bartosz Budzyński z Hotelu Brovaria Poznań, drugie miejsce przypadło Pawłowi Wojtysiakowi z Hotelu Park w Poznania, a trzecie Pawłowi Kuberze z Don Giovanni Trattoria w Śremie. Zwycięzca otrzymał nominację do półfinału KPP.

Celem konkursu było odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności. Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970-2013).