XVIII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa

Wydarzenia

XVIII Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa

20 maja 2016

Statuetki Hermesa „Poradnika Handlowca”, na przestrzeni ostatnich 12 lat, przyznano już ponad 80 handlowcom zarówno z małych i średnich sklepów detalicznych jaki i wielkich międzynarodowych sieci, a także licznym osobowościom świata FMCG. Równolegle wyróżniano również artystów sztuki kulinarnej – Hermesy „Poradnika Restauratora” wręczono już niemal 50 osobowościom branży HoReCa.

W związku z tym, że za kilkanaście dni piłkarze ponownie wybiegną na sportowe areny, tym razem we Francji, gośćmi specjalnymi Gali byli – Sylvain Guiaugué, Pierwszy Radca Ambasady Francji w Polsce oraz Jean-Lous Buer, Pierwszy Radca ds. Rolnych Ambasady Francji w Polsce. Opowiadali o perspektywach współpracy polsko-francuskiej w środowiskach FMCG i HoReCa w roku EURO 2016.

Uczestnicy spotkania mogli także posłuchać Dariusza Szpakowskiego, legendarnego komentatora i dziennikarza sportowego, który opowiadał na temat „Reprezentacja Polski na EURO 2016 – do trzech razy sztuka!”.

Wśród uczestników naszego spotkania miała się znaleźć także zwyciężczyni tegorocznego Australian Open, związana rodzinnie z podpoznańskim Puszczykowem, Andżelika Kerber… ale wyjechała już do Francji, gdzie będzie walczyć o Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu. W związku z tym odczytany został list jaki tenisistka wystosowała do uczestników spotkania. Szanowni Państwo,

Jestem zaszczycona zaproszeniem na Waszą doroczną Galę. Niestety cykl turniejowy w zawodowym tenisie kobiet obliguje mnie do uczestnictwa w zaplanowanych wcześniej turniejach. W tym czasie będę uczestniczyć i walczyć o kolejny tytuł Wielkiego Szlema na kortach Roland Garrosa w Paryżu.

W związku z powyższym mój udział w państwa uroczystości w tym roku jest niemożliwy.

Czuję się niezwykle zaszczycona Państwa propozycją.

Chciałabym życzyć wszystkim uczestnikom tegorocznej Gali dobrej zabawy, a w życiu zawodowym samych sukcesów.

Z tenisowym pozdrowieniem

Andżelika Kerber

Momentem kulminacyjnym Gali było wręczenie prestiżowych statuetek Hermesów „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora” przyznawanych laureatom przez reprezentatywne kapituły. Najpierw wyróżnienia z rąk Prezesa Wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i Redaktora Naczelnego „Poradnika Restauratora”, Beaty Marcińczyk odebrali najlepsi restauratorzy, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.

Kapituła w składzie: Tadeusz Olszański – publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor książek, Joanna Ochniak – przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni WACS, prezes Fundacji Gastronomia na Obcasach, oraz Beata Marcińczyk – Redaktor Naczelna Poradnika Restauratora dokonała podsumowania głosów, a tym samym wybrała tych najbardziej przedsiębiorczych w branży HoReCa.

Laureaci Hermesów „Poradnika Restauratora” 2016

Nagroda Specjalna Platynowy Hermes Poradnika Restauratora 2016 – Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej.

Kategoria – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII – Giancarlo Russo.

Kategoria – SIEĆ HoReCa – Weranda Family

Nominowanymi w niej byli: Weranda Family, Green Way, Domino’s Pizza, Friends TYT oraz Firma Wojtex.

Kategoria – SIEĆ KAWIARNI/LODZIARNI/CUKIERNI – Lodziarnie Firmowe Grycan

Nominowanymi w niej byli: A.Blikle, Lodziarnie Firmowe Grycan, Lukullus, Cukiernia Kachlicki i B&M Wenta.

Kategoria – RESTAURACJA HOTELOWA –Restauracja Hotelu Copernicus Kraków.

Nominowanymi w niej byli: Art Deco Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy Zdrój i jej Szef Kuchni Paweł Rumowski, Restauracja Smolarnia w Trzciance z Szefem Kuchni Pawłem Salamonem, Restauracja La Maison w Hotelu Leda Spa w Kołobrzegu i jej Szef Kuchni Andrzej Jakomulski, Restauracja BelEtage Hotelu Lublinianka w Lublinie i Szef Kuchni Artur Góra i Restauracja Hotelu Copernicus Kraków z Szefem Kuchni Marcinem Filipkiewiczem.

Kategoria – RESTAURACJA Z TRADYCJĄ – Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju.

Nominowanymi w niej byli: Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju i jej Szef Kuchni Wojciech Harapkiewicz, Karczma Rzym w Bydgoszczy i jej Szef Kuchni Michał Skrzypczak, Steakhouse Dębica, której właścicielem i Szefem Kuchni jest Piotr Bassara, Chata Wędrowca Wetlina i jej Szef Kuchni Robert Żechowski oraz Restauracja Pałacu Tłokinia z Szefem Andrzejem Klimkiem.

Kategoria – DYSTRYBUTOR DLA HoReCa –Farutex Bidvest Polska.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w Słodowni+2 w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Specjalne menu przygotował zwycięzca Top Chef 2015 i laureat Hermesa 2015 – szef kuchni Blow Up Hall – Tomasz Purol.

Frekwencja na tegorocznej Gali była rekordowa. Swą obecnością zaszczyciło nas ponad 260 osób. Zapraszamy ponownie za rok!

 

Laureaci Hermesów Poradnika Restauratora:

ROK 2005:

Ogólnopolska sieć restauracji: Sfinks Polska

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Ogólnopolska sieć cateringowa: Sodexho Polska

Restauracja tradycyjna: Restauracja Delicja, Oborniki Wlkp.

ROK 2006:

Ogólnopolska sieć restauracji: Siesta Restauracje i Catering

Restauracja hotelowa: Sieć Hoteli Mercure

Ogólnopolska sieć cateringowa: Impel Catering

Restauracja tradycyjna: Restauracja Sami Swoi, Poznań

ROK 2007:

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Szef Kuchni Le Royal Meridien Bristol

Ogólnopolska sieć restauracji: Telepizza Poland Sp. z o.o.

Restauracja hotelowa: Anders Group

Ogólnopolska sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon Sp. J.

Restauracja tradycyjna: Restauracja Ewa Zaprasza, Sasin

ROK 2008:

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski, Manager Makro Centrum Horeca

Ogólnopolska sieć restauracji: Da Grasso

Restauracja tradycyjna: Restauracja „Hacjenda”, Poznań

Ogólnopolska sieć cateringowa: LOT Catering

ROK 2009:

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulvar w Toruniu

Ogólnopolska sieć restauracji: Grupa Kościuszko „Polskie Jadło”

Restauracja tradycyjna: Restauracja „U Szwejka”, Warszawa

ROK 2010:

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera Jarosława Uścińskiego

Restauracja hotelowa: Restauracja Hotelu andel’s w Łodzi

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką w Słupsku

ROK 2011:

Osobowość Gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja Hotelowa: La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw – Szef Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97.

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka w Zblewie

ROK 2012:

Osobowość Gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge z Poznania

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus w Zakopanym

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant w Malborku

ROK 2013:

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja w regionie: Destylarnia w Pałacu Mierzęcin

Restauracja hotelowa: Aruana Hotelu Narvil Conference & SPA w Serocku

Restauracja Ogólnopolska: Atelier Amaro

ROK 2014:

Restauracja Regionalna – Restauracja Pałacowa w Mińsku Mazowieckim

Restauracja Hotelowa – Restauracja Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Restauracja z renomą – Restauracja Kuchnia w Bydgoszczy

Ogólnopolska Restauracja Sieciowa – Zapiecek Pierogarnie Polskie

ROK 2015

Osobowość Gastronomii – Andrzej Polan

Restauracja z Renomą –  Restauracja Strefa w Warszawie

Restauracja Hotelowa – Blow Up Hall 5050

Restauracja z Tradycją – A nóż widelec w Poznaniu

Sieć HoReCa – Express Kuchnia Marche

Dystrybutor dla HoReCa – Selgros

Platynowy Hermes „Poradnika Restauratora” – Tadeusz Olszański.