III edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – lista uczestników

Wydarzenia

III edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku – lista uczestników

27 maja 2016

10 czerwca w Hotelu HP Park w Poznaniu odbędzie się III edycja Wielkopolskiego Kucharza Roku. Celem konkursu jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. Konkurs poświęcony jest pamięci wybitnego szefa kuchni Rafała Jelewskiego, który niemal całą swoją zawodową karierę związał z Hotelem HP Park w Poznaniu i w tym czasie osiągał wraz ze swoją załogą największe sukcesy.

W tym roku rywalizacja o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku będzie polegała na przygotowaniu dania głównego z wykorzystaniem trzech obowiązkowych składników: wieprzowiny złotnickiej (dowolny element), piwa Lech Pils oraz boczniaków.

Przewodniczącym składu sędziowskiego w tegorocznej edycji konkursu będzie szef kuchni Blow Up Hall 5050 Tomasz Purol, zwycięzca m.in. VII edycji Kulinarnego Pucharu Polski.

Główna nagroda to tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016 i Puchar uhonorowany przez Prezydenta Miasta Poznania oraz staże w kuchniach lokali gastronomicznych, w tym m.in. staż w hotelu 5* w Dubaju czy w restauracji u aktualnego Top Chef’a! Zwycięzca także otrzymuje nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Konkurs skierowany jest do szefów kuchni i kucharzy zatrudnionych w lokalach gastronomicznych na terenie Wielkopolski i ma charakter indywidualny – startują w nim pojedynczy kucharze bez asystenta.

Lista Uczestników 

1. Marcin Trzciński – Enjoy Restaurant – Poznań

2. Paweł Salamon – Smolarnia Hotel & Restaurant -Trzcianka

3. Jakub Walczak Resaturacja Bazar 1838 – Poznań

4. Michał Seyda – Restauracja BulwaR- Stary Rynek Poznań

5. Dariusz Przepiórka – Pałac Tłokinia

6. Dawid Feist- Resaturacja Cucina 88 -Poznań

7. Piotr Wojtczak – Pałac w Orli

8. Jarosław Kin – Restauracja “U Rzeźników”- Poznań

9. Maciej Świerzy – Restauracja Lumiere Baranowo
10. Filip Pietrzyński – Restauracja Toga – Poznań

11. Mateusz Trocha – Hotel Olsza – Przykona

12. Maciej Winkler – Restauracja Rycerska – Poznań

Zawodnik rezerwowy:

1. Piotr Ostrowski – Hotel Pałac w Pakosławiu 

 

Kontakt z Organizatorem

Joanna Ochniak 

tel. 697 076 562 lub 535 55 48 98 

e-mail: konkurs@papaja.pl

ul. Jatki 4, 85–110

Bydgoszcz