Expo Sweet w obiektywie Poradnika Restauratora

Wydarzenia

Expo Sweet w obiektywie Poradnika Restauratora

24 lutego 2016

Trwa właśnie ósma edycja największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej – Expo Sweet. Podczas imprezy można zapoznać się z ofertą firm oferujących maszyny i surowce dla cukierników, piekarzy, właścicieli kawiarni i restauracji. Organizowane są także szkolenia, seminaria oraz konkursy w których biorą udział najlepsi fachowcy z branży – konkurs tortów okolicznościowych, Mistrzostwa Polski Szkół Cukierniczych, Puchar Polski w Carvingu oraz Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.

Do udziału w tegorocznych Mistrzostw Polski w Deserach zaproszono restauracje, kawiarnie, hotele i firmy cateringowe. W tej edycji rywalizowało ze sobą 18 ekip (w tym dwie spoza Polski). Zadaniem uczestników było przygotowanie deseru według własnego pomysłu i zgodnie z hasłem tegorocznej edycji “Teraz desery – jabłka i sery”. Jury składające się z restauratorów, kucharzy i mistrzów cukiernictwa z całej Polski oceniało walory smakowe i wizualne przedstawionych im deserów, kreatywność, pomysł, nawiązanie do tematu oraz dekoracje. Na uczestników czekały nagrody za zajęcie pierwszego (5 tysięcy złotych), drugiego (3 tysiące złotych) oraz trzeciego miejsca (2 tysiące złotych).

Lista zwycięzców już wkrótce na stronie http://www.exposweet.pl/konkursy/mistrzostwa-polski-w-przygotowaniu-deseru

fot. Magdalena Mirowska