Concordia Taste serwuje nowe menu

Wydarzenia

Concordia Taste serwuje nowe menu

18 listopada 2015

Concordia Taste zaprasza na degustację dań z nowego menu. Do piątku 20 listopada restauracja proponuje 10% rabatu na wszystkie nowe propozycje kulinarne. Jak na porę jesienno-zimową przystało nowe, rozgrzewające menu stworzone jest na podstawie regionalnych składników, warzyw okopowych: pasternaka, selera czy buraków podawanych w niecodzienny sposób. Jest też sporo różnych kasz, rzadko spotykanych mięs oraz ryb. W karcie znalazły się także dania zaproponowane przez nowego „Kucharza-Rezydenta”– Jakuba Gutka. 

Nowe menu, czyli jedz tak, jak lubisz z tymi, których lubisz!

Nowemu menu przyświeca idea „spotkań przy stole”. Dania, które się w nim znalazły mają zachęcać i prowokować do wspólnego ucztowania, dzielenia się, rozmów i spotkań. Nowa karta w Concordia Taste to bowiem podwójna premiera i debiut w jednym! Wszystkie dania premierowo przygotował Tomasz Olewski, który jest szefem kuchni Concordia Taste od października (wcześniej pracował m.in. w restauracji Cucina i Restauracji Pałacu Mierzęcin). Jego menu jest niezwykle aromatyczne i rozgrzewające, stworzone jak zwykle ze zdrowych produktów od regionalnych dostawców. Olewski zaprojektował kulinarne, autorskie interpretacje tradycyjnych zimowych dań – w menu znalazł się więc krem selerowo-orzechowy, soczewica z batatami i kaszami, sałata z warzyw okopowych, delikatne i rozgrzewające risotto, popisowy dorsz i doskonały dzik z glazurowanymi burakami. Wśród propozycji jest również oczywiście duży wybór śniadań, których celebrowanie restauracja stara się popularyzować od dawna. Najczęściej serwowane są prosto z pierwszej w Polsce Mobilnej Stacji Kulinarnej FoodLab, wprost z rąk kucharza co daje możliwość wyboru ulubionych składników i chwili na inspirującą rozmowę. Jeszcze do piątku Concordia proponuje 10% rabatu na wszystkie dania z nowej karty. Sugestie gości są niezwykle ważne – na wszystkie uwagi i opinie przygotowano specjalną, ostatnią stronę menu.

Menu na rezydencji

Do nowego menu weszła też karta laureata drugiej edycji konkursu na „Kucharza-Rezydenta” w restauracji Concordia Taste. Tym razem został nim Jakub Gutek – felietonista kulinarny, kulturoznawca i kucharz amator z całkiem pokaźnym dorobkiem. Odwiedzał i eksperymentował w różnych kuchniach i restauracjach pomagając przy organizacji kulinarnych, filmowych i filmowo-kulinarnych wydarzeń (m.in. Kuchnia+Food Film Fest oraz T-mobile Nowe Horyzonty). Poza tym studiował także kulturoznawstwo w Instytucie Kultury Polskiej UW, gdzie zajmował się przede wszystkim  polską kulturą kulinarną. Dania zaproponowane przez rezydenta, jak sam mówi, składają się z najbliższych mu smaków i aromatów. Klasyczne połączenia zostały podane w oryginalnej formule. Jakub Gutek bawi się więc konsystencjami, temperaturami, kolorami i zestawieniami. Wśród propozycji nowego rezydenta znalazły się m.in.: szafranowy bulion rybny, sałata z tuńczyka i ośmiornicy na komosie ryżowej, pierś perliczki na puree z dyni oraz wyjątkowe lody lawendowe z kruszonką migdałową. To rezydenckie menu znacznie różni się od poprzedniego, przygotowanego przez Małgosię Pindych. Tym razem to eksperymenty kulinarne na najwyższym poziomie, kreowane z niespotykanych, zapomnianych i niezwykle cennych składników. To znakomity kontrast dla dań zaproponowanych przez Tomasza Olewskiego, którego kuchnia jest nieco bardziej demokratyczna i bazuje w większości na doskonale znanych smakach i aromatach zaaranżowanych w ciekawy, niespotykany sposób. Ten kulinarny tandem ma jeszcze wiele do powiedzenia!

Concordia Taste- czuj się swobodnie i jedz tak jak lubisz

Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept miejsca będącego częścią poznańskiego centrum designu – Concordia Design. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna Food Lab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik specjalnie na potrzeby Concordia Taste. Food Lab często wyjeżdża z restauracji na małe i większe wycieczki i uświetnia swoją obecnością branżowe wydarzenia: Łódź Design Week, czy poznańskie targi designu Arena Design. Na co dzień dzięki mobilnej stacji kulinarnej goście restauracji mogą obserwować jak powstają zamówione przez nich dania i porozmawiać z z kucharzami o ich inspiracjach i doświadczeniach, lub dokonać pewnych zmian w składzie wybranej potrawy. Poza tym co tydzień projektowane jest nowe, tematyczne lunchowe menu. Karta restauracji zmienia się raz na trzy miesiące wraz ze specjalnie zaaranżowanym wystrojem wnętrza projektowanym przez studentów School of Form. Kolejne odsłony menu i wystroju restauracji powstają przy założeniu, że nie jest to adoracja skrępowanej elegancji, a raczej luz i swoboda w dobrym wydaniu. “Przebierać” lubi się także obsługa restauracji, którą ubiera projektantka mająca swoją pracownię i showroom piętro wyżej – Magda Hasiak. O dodatki z kolei (muszki, poszetki, kokardki) zadbała projektantka Karolina Pytlakowska, która w pracowni DecoLove tworzy własnoręczne piękne, modowe dodatki do ubrań. O klimacie restauracji decyduje to, że jest częścią całej idei Concordii Design. Zarówno to, co znajduje się na talerzach gości restauracji jak i to, jak ona wygląda jest dobrze zaprojektowane. Jej przestrzeń jest otwarta i znajduje się w samym centrum historycznego budynku, jednak oprócz stolików, krzeseł, baru i innych elementów potrzebnych do funkcjonowania lokalu w jej wnętrze często wkomponowany bywa wernisaż wystawy, koncert czy inne wydarzenie.