Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”

Wydarzenia

Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”

23 października 2015

24-25 października w Zamku w Kliczkowie odbędzie się piąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet !”.

Konkurs odbędzie się w kategoriach:

  • 24/10/2015 – Kucharze profesjonalni

  • 25/10/2015 – Amatorzy

  • 25/10/2015 – Uczniowie szkół gastronomicznych

Zwycięzca Konkursu w kategorii kucharze profesjonalni otrzyma nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016, który odbędzie się we wrześniu na terenie MTP, podczas targów Polagra Gastro-2016.

Celem imprezy jest promocja Dolnego Śląska wykorzystująca potencjał kulinarny regionu oraz kultywowanie tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej, a szczególnie młodzieży. Podstawą prac konkursowych są produkty i surowce tradycyjne i lokalne, które przyczynią się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych. Festiwal wyłania również kandydatów do Europejskiej Sieci Kulinarnego Dziedzictwa.

Organizatorem Konkursu jest Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Cultuare Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

 

 

Celem Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej Regionu.

Konkurs ma zasięg ogólnopolski.

Uczestnicy Konkursu powinni wykazać się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni polskiej i Regionalnej w nowoczesnej aranżacji.

Ekipy kucharskie zakwalifikowane do V edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet !” – kategoria PROFESJONALIŚCI :

 

1. Mariusz Śliwiński, Przemek Łyszkowski – Hotel Windsor  –  JACHRANKA
2. Artur Lenczewski, Dariusz Baranowski – Hotel Pięć Dębów – SUPRAŚL
3. Albert Bojarowski, Mateusz Bajer – Vistula Hotel –  ŚWIECIE
4. Dawid Konior, Bartosz Puchałka – Restauracja Miodowa 8  –  WADOWICE
5. Paweł Żukowicz, Tomasz Kosiński – Herbarium Hotel –  GĄSAWA
6. Piotr Huszcz, Paweł Gałecki – Restauracja Piano  –  LUBLIN
7. Michał Ziaja, Bartłomiej Wrona – Hotel Rzeszów  –  RZESZÓW
8. Paweł Spodzieja, Marcin Janicz – Hotel Hp Park  –  POZNAŃ
9. Karolina Wiśniewska, Damian Dawidowicz – Hotel Wellness Prowita  –  KOŁOBRZEG
10. Dawid Szkudlarek, Bartłomiej Pawlikowski – Folwark Folińscy  –  LUBISZYN

 

Dodatkowo na podstawie Zielonej Karty przyznanej przez Organizatorów zakwalifikowali się :
1. Sławomir Saguła, Dawid Rudczyński – Restauracja Javorina  –  ZAKOPANE
2. Grzegorz Żurawek, Konrad Dróżdż – Las Woda  –  WILGA

 

Ekipa rezerwowa (powołana będzie w przypadku rezygnacji ekipy zakwalifikowanej):
1. Patryk Mach, Przemysław Żurek – Blue Diamond Hotel  –  TRZEBOWNISKO