Starbucks Reserve® przy Nowym Świecie

Wydarzenia

Starbucks Reserve® przy Nowym Świecie

12 października 2015

Znana w Warszawie kawiarnia Starbucks przy Nowym Świecie zmienia swoje oblicze. W miejscu pierwszego lokalu marki w Polsce powstanie Starbucks Reserve® – koncept wyróżniający się szerszą ofertą sposobów parzenia kawy, w tym oferujący kawę parzoną innowacyjną i unikalną dla Starbucks metodą Clover®.  W klimatycznym wnętrzu przy Nowym Świecie pasjonaci i miłośnicy kawy mogą od teraz doświadczyć całkiem nowych doznań smakowych związanych z kawą.

Otwarcie Starbucks Reserve® na Nowym Świecie ma symboliczny wymiar dla marki. To właśnie  tutaj w 2009 roku Starbucks otworzył pierwszą kawiarnię w Polsce. Teraz, pod tym samym adresem, goście będą mogli odkryć zupełnie nowe doznania, delektując się smakiem najlepszej kawy parzonej przy użyciu Clover®. To ciśnieniowo-próżniowe urządzenie, przygotowuje kawę, określaną przez koneserów jako unikalnie esencjonalną. Clover® sprawia, że najbardziej subtelne nuty smakowe nabierają mocy. Już sama obserwacja procesu parzenia kawy przez baristę czy Coffee Mastera Starbucks, przy użyciu urządzenia Clover®, stanowi ciekawe doświadczenie. 

– Starbucks Reserve® to miejsca, w którym dzięki innowacyjnej metodzie Clover® wydobywamy prawdziwą głębię smaku kawy.  Sam Howard Schultz –  CEO firmy Starbucks– powtarza, że  kawa z Clover® to najlepszy napój, jaki kiedykolwiek pił. Cieszymy się, że tym  niezwykłym doświadczeniem możemy podzielić się z mieszkańcami Warszawy – mówi Adam Mularuk, Prezydent Starbucks na Europę Środkową.

Oprócz bogatszej palety sposobów parzenia kawy, koncept Starbucks Reserve®  oferuje, poza standardowym wyborem, również unikalne rodzaje kawy ze specjalnej kolekcji Starbucks Reserve®, dostępne jedynie w limitowanych edycjach, w wybranych miejscach na świecie.

Co roku kupcy Starbucks podróżują po regionach upraw kawowca  – od Papui Nowej Gwinei po Galapagos – w poszukiwaniu najlepszych ziaren kawy Arabica. W sezonie jesiennym w warszawskiej kawiarni można będzie się rozkoszować Starbucks Reserve® Ethiopia Yirgacheffe Kochere. To prawdziwie wyjątkowa kawa z aromatami jaśminu, zaskakującym akcentem cytryny i czerwonych porzeczek, dopełniona słodkością kandyzowanego imbiru.

Kawiarnie w koncepcie Starbucks Reserve®, których w Europie jest zaledwie kilkanaście, charakteryzują się również klimatycznym wystrojem wnętrza, często stworzonego z naturalnych materiałów z odzysku, takich jak np. stare podkłady kolejowe czy skrzynie. Motywem przewodnim lokalu przy Nowym Świecie jest drewniany mural przedstawiający pochodzenie ziaren kawowca,  ręcznie namalowany przez młodego artystę. Interesującym elementem dekoracji są również mosiężne lampy, których konstrukcja nawiązuje do wnętrz palarni kawy Starbucks w Amsterdamie. Kolonialny nastrój sprawia, że goście kawiarni mogą poczuć się jak w podróży po smakach kaw z różnych regionów świata.

W lokalu liczącym  200 m2 znajduje się  łącznie ponad 90 miejsc siedzących.  To co zapewne ucieszy studentów pobliskich uczelni, to stół dla kilkunastu osób, który umożliwia wspólną naukę lub świętowanie sukcesów w większej grupie. Goście poszukujący spokoju i prywatności mogą mile spędzić czas w kameralnej, tylnej części lokalu.  W sezonie wiosenno-letnim czynny jest również ogródek na zewnątrz.

– Zapraszamy wszystkich do odwiedzenia Starbucks Reserve® na Nowym Świecie i odkrycia smaków najlepszych ziaren parzonych innowacyjną metodą Clover®. Wierzymy, że klimatyczny wystrój przyciągnie nie tylko stałych bywalców tego miejsca, ale również nowych gości pragnących odciąć się od gwaru ruchliwej ulicy w duchu slow coffee, który w tym koncepcie jest nieodłącznym elementem doświadczenia z marką Starbucks – dodaje Mularuk.