HummusBar w Wilanowie

Wydarzenia

HummusBar w Wilanowie

30 września 2015

Lokal w Wilanowie to już czwarta restauracja sieci HummusBar w stolicy serwująca bliskowschodnie jedzenie. Wybór tej lokalizacji w centrum miasteczka Wilanów, to kolejny krok, aby udostępnić coraz bardziej popularne potrawy na bazie hummusu większej grupie warszawiaków.

Podstawą dań jest hummus, serwowany z ciepłym chlebkiem pita i różnorodnymi dodatkami. Gdy połączymy go z dodatkami mięsnymi, np. kufte – kulkami z mielonej wołowiny z dodatkiem mięty, cebuli i przypraw czy duszonym kurczakiem lub wegetariańskimi, np. shakshuką – gotowanym jajkiem w pomidorach z papryką otrzymamy sycące, pełnowartościowe i zdrowe danie, bogate w witaminy i składniki mineralne.  W skład każdego zestawu wchodzi też sałatka.

To co zaś czyni hummus wyjątkowym to jego receptura przygotowywana przez izraelskiego eksperta w tej dziedzinie. Jego bazą jest gotowana cieciorka i pasta sezamowa Tahini, a właściwe proporcje i kombinacja pozostałych składników, takich jak oliwa, sok z cytryny, kmin rzymski, zatar, chili, pieprz, pietruszka i kolendra, powodują, że jest niepowtarzalny.

Całość dopełnia pita, czyli rodzaj płaskiego chlebka, który jest odpowiednio elastyczny, nie za suchy i nie bardzo ciągnący się, po prostu idealny! A to wszystko za sprawą oryginalnej bliskowschodniej receptury oraz specjalnego pieca do wypieku pity, który sprowadziliśmy z Izraela. Równie istotne jest też to, że do jej wypieku nie używa się konserwantów, polepszaczy smaku czy barwników, są tylko naturalne produkty i przyprawy.