Japończyk zwycięzcą World Class Competition 2015

Wydarzenia

Japończyk zwycięzcą World Class Competition 2015

09 września 2015

Dobiegła końca siódma edycja światowych zawodów barmańskich World Class Competition, które tym razem odbyły się w Kapsztadzie (RPA). Tytuł Barmana Roku trafił do Japończyka Michito Kaneko. Pierwszy Polak w finale konkursu, Mateusz Szuchnik z Warszawy zdobył wysokie noty od międzynarodowych sędziów i rozpoczyna roczną przygodę jako mentor programu Diageo Reserve World Class.

Barman z El Koktel pierwszym polskim finalistą World Class

„Mateusz Szuchnik rewelacyjnie reprezentował Polskę w największym globalnym konkursie miksologicznym. Swoimi występami potwierdził, że w naszym kraju rodzi się niezwykle dobra scena koktajlowa. Dziś jest jednym z 54 najlepszych barmanów na świecie i rozpoczyna przygodę życia, bo przed nim wspaniały rok współpracy z Diageo Reserve World Class” – powiedział Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu.

Reprezentant Polski w World Class Competition 2015 jako barman pracuje od 6 lat. Szlify w zawodzie zdobywał w warszawskich lokalach El Popo, Paparazzi, Pies Czy Suka oraz w Londynie – w Pollen Street Social i LAB London Academy of Bartenders. Aktualnie prowadzi własny bar El Koktel w Warszawie.

Nowe eliminacje do zawodów World Class już wkrótce

Premierowe polskie eliminacje do światowego konkursu miksologicznego World Class Competition – pod hasłem World Class Poland 2015 – prowadzone były od października 2014 do czerwca 2015. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach, zaś w krajowym finale zmierzyło się 12 najlepszych polskich barmanów.

„Obserwując rezultaty Mateusza Szuchnika oraz zainteresowanie, jakie wzbudzał wśród jurorów w Kapsztadzie, jesteśmy pewni, że niedługo nasz rodak może stanąć na najwyższym stopniu podium w kolejnych edycjach konkursu. Z ogromną nadzieją rozpoczniemy w ciągu kilkunastu tygodni nabór do drugiej polskiej edycji World Class, by wyłonić – być może – nowego światowego barmana roku 2016” – dodał Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland.

Najlepsi barmani skrzyżowali broń w Kapsztadzie

Podczas czterech dni zawodów 54 najlepszych barmanów z całego świata zmierzyło się w 5 konkurencjach: „Against the Clock” (na czas), „Around the World” (podróż smaku), „Night and Day” (zestawienie 2 koktajli), „Retro, Disco, Future” (podróż w czasie), „Street Food Jam” (food & cocktail pairing) oraz „Cape Town Shakedown” (doba na zorganizowanie własnego baru). Zadania konkursowe oceniane były przez największe światowe autorytety w dziedzinie miksologii.

„Talenty i umiejętności prezentowane przez finalistów tegorocznej edycji World Class przekroczyły nasze najśmielsze oczekiwania. Przewidzenie, kto ostatecznie zwycięży było praktycznie niemożliwe, ponieważ poziom umiejętności uczestników były wyrównany i niezwykle wysoki we wszystkich konkurencjach konkursowych. Ale czego innego można się spodziewać, gdy pod jednym dachem zgromadzisz najlepszych barmanów w świecie? To był najtrudniejszy konkurs, jaki kiedykolwiek miałem zaszczyt oceniać” – dodał Spike Marchant.

Wygrała japońska gościnność

Zwycięzca World Class Competition, Michito Kaneko swoją przygodę za barem rozpoczął 13 lat temu, porzucając pracę na budowie, po tym, jak spróbował koktajli w najbardziej znanym barze w swoim rodzinnym regionie Nara w Japonii. Trzy lata temu otworzył swój własny bar w Nara.

„Podczas finałów w Kapsztadzie występy Michito były uosobieniem japońskiej gościnności. Jego koktajle we wszystkich konkurencjach cechowała subtelność, wytworność, harmonia i doskonałe proporcje” – podsumował sukces Japończyka sędzia World Class Competition 2015, Spike Marchant.

Recepta na sukces w miksologii

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Inicjatorem i organizatorem projektu jest DIAGEO – producent i dystrybutor marek alkoholowych należących do najbardziej uznanych na świecie.

„Od samego początku program World Class wzbogaca najlepszych barmanów o wiedzę na temat najnowszych globalnych trendów w dziedzinie przygotowywania koktajli. Już po raz siódmy mieliśmy zaszczyt gościć prawdziwych mistrzów miksologii, których talenty i umiejętności nie ustępują najlepszym kucharzom na świecie. Podczas finałów barmani uczestniczą w najbardziej wymagających zadaniach miksologicznych, mając jednocześnie swobodę tworzenia i możliwość konfrontacji rezultatów z najbardziej wysublimowanymi podniebieniami. Musza wykazać się szeregiem umiejętności – od sommeliera, przez szefa baru, gospodarza, alchemika, po showmana i powiernika gości” – powiedziała Johanna Dalley, globalny dyrektor programu World Class.

W World Class Competition 2015 udział wzięli najlepsi barmani z 54 krajów: Maroko, Irlandia, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Szwajcaria, Meksyk, Kolumbia, Liban, Kenia, Hong Kong, Włochy, Niemcy, Austria, Brazylia, Polska, Grecja, Kanada, Czechy, Japonii, Wielkiej Brytanii, Indii Ocean, Rosja, Kostaryka, Nowa Zelandia, Indie, Turcja, Filipiny, Słowacja, Panama, Portoryko, Gwatemala, Tajwan, Singapur, Stany Zjednoczone, Australia, Wietnam, Szwecja, Norwegia, Dania, Bułgaria, Belgia, Hiszpania, Portugalia, Malezja, Tajlandia, Holandia, Izrael, Indonezja, Francja, Rumunia, Peru, Republika Południowej Afryki.