Alergik w restauracji – to już nie problem

Wydarzenia

Alergik w restauracji – to już nie problem

20 sierpnia 2015

Z informacji zawartych w raporcie „Diety Polaków” wynika, że w ubiegłym roku jedna czwarta Polaków zdecydowała się na wyłączenie z diety niektórych produktów. Najczęściej podawanym uzasadnieniem była dbałość o sylwetkę i wagę, ale prawie równie często wybór podyktowany był dolegliwościami i chorobami, wśród których znaczą część stanowiły alergie. W czasie wakacji, gdy częściej niż zwykle jadamy poza domem, stają się one tym bardziej dokuczliwe. Eksperci UpMenu podpowiadają alergikom, jak bezpiecznie i bezproblemowo mogą korzystać z oferty restauracji.

Różnego rodzaju diety, dolegliwości powodowane przez niektóre produkty oraz rosnąca dbałość klientów o jakość spożywanych posiłków stawia coraz większe wymagania przed restauracjami. Lokale unowocześniają menu wprowadzając dania dopasowane dla diet oraz te bezpieczne dla alergików.

– Dla współczesnego klienta liczy się nie tylko cena – mówi Anna Muras, ekspert UpMenu. – Coraz większą uwagę zwracamy także na inne kwestie, takie jak sposób przygotowania, wygląd, skład i kaloryczność spożywanych posiłków. W przypadku alergików także na obecność produktów uczulających. Restauracje starają się przystosować do nowych potrzeb, uwzględniając pozycje pozbawione glutenu, laktozy czy dostosowane do diety wegańskiej. Niestety nie wszystkie lokale są przygotowane do wizyt gości zainteresowanych takimi potrawami, dlatego przed odwiedzeniem restauracji warto  sprawdzić takie informacje dzwoniąc lub wchodząc na jej stronę internetową. 

Niegdyś kolacja poza domem mogła być problemem dla alergików czy osób stosujących niektóre diety. Dziś restauracje dokładają wielu starań, aby zaspokoić ich potrzeby. Dzięki dużej dostępności zamienników kucharze mogą dostosować swoje dania do wymagań nawet najbardziej wybrednych klientów. Ponadto posiłki są przygotowywane przy użyciu oddzielnych narzędzi, w odrębnych naczyniach. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w każdej restauracji powinniśmy mieć dostęp do listy składników, zwłaszcza alergenów, wykorzystywanych do przygotowania potraw. W menu często znajdziemy odpowiednie oznaczenia, zawsze też możemy zapytać kelnera o sposób przygotowania potraw.

Podobnie jak w restauracji, również przy zamówieniach gotowych posiłków do domu alergicy mogą liczyć na coraz szerszą ofertę. Ogromnym udogodnieniem staje się internet, przez który możemy składać zamówienia online. – Dzięki nim bez pośpiechu zapoznamy się z menu i wybierzemy dopasowane do naszych potrzeb dania – zauważa Anna Muras, ekspert firmy UpMenu. – Dodatkowo gdy już skompletujemy zamówienie, możemy przekazać restauracji specjalne wymagania czy uwagi, dotyczące przygotowania potraw czy preferowanych składników. Pod tym względem zamówienia internetowe są znacznie wygodniejsze i precyzyjniejsze niż te składane drogą telefoniczną.  

 

Eksperci UpMenu radzą jak zjeść smacznie, zdrowo i bezpiecznie:

  • Wybierając się do restauracji sprawdzajmy, czy ma ona w swoim menu potrawy odpowiednie dla alergików. Wiele potrzebnych informacji można znaleźć na ich stronach internetowych.
  • Pamiętajmy o możliwości sprawdzenia wykorzystanych składników.
  • Nie krępujmy się pytać o sposób przygotowywania posiłków, to prawo każdego klienta.
  • Sprawdzajmy opinie dotyczące restauracji.