Galicyjskie smaki zachwyciły jurorów

Wydarzenia

Galicyjskie smaki zachwyciły jurorów

29 lipca 2015

Niebanalne potrawy zdominowały XVI Jarmark Galicyjski – Smaki Roztocza w Narolu (9-12 lipca), podczas którego obywał się drugi konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro”. Impreza, która promuje województwo podkarpackie, a w szczególności kuchnię opartą na potrawach z wołowiny, przyciągnęła siedem kucharskich ekip. Ocenie jury poddały się zespoły: Dwór Dwikozy, Hotel Arłamów, Hotel Rzeszów, Hotel Lwów z Chełma, Hotel Atena z Mielca, Hotel Hilton Garden Inn Rzeszów i Bar Pierógsy w Wałbrzychu.  Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu sześciu porcji przekąski zimnej lub gorącej z użyciem combra z jelenia i oleju Świątecznego Roztoczańskiego oraz sześciu porcji dania głównego z wykorzystaniem wołowiny podkarpackiej – polędwicy lub rozbefu.

Jury miało twardy orzech do zgryzienia, bo potrawy zachwycały nie tylko smakiem, ale również fantastycznie wyglądały. Podczas oceny zwracano uwagę także na m.in. wykorzystanie produktów, czystość na stoiskach, aranżacje na talerzu, użycie technik i zgodność z recepturą. Ostatecznie komisja konkursowa, pod przewodnictwem Jarosława Uścińskiego orzekła, że pierwsze miejsce zajął Hilton Garden Inn Rzeszów reprezentowany przez zespół: Michała Ziaja i Karol Płoch. Kolejne miejsca zajęły ekipy: Hotel Rzeszów (Bartłomiej Wrona i Paweł Dańko) i Bar Pierógsy w Wałbrzychu (Rajmund Królik i Łukasz Dzikowski). Poza regulaminem i protokołem nagrodę specjalną w postaci kryształowego pucharu „Za wierność tradycji” Polska Akademia Smaku  przyznała „Pierógsom” z Wałbrzycha, czyli Rajmundowi Królikowi i Łukaszowi Dzikowskiemu. Puchar wręczał kucharzom sekretarz Polskiej Akademii Smaku Zbigniew Szeląg.

W konkursowym jury zasiadali znawcy podkarpackiej kuchni: Jarosław Uściński, Wiesław Ambros, Joanna Ochniak, Zbigniew Szeląg, Małgorzata Stach, Dariusz Wójcik, Piotr Sabala i Krzysztof Gawlik.

Podczas trwania konkursu kulinarnego na narolskim rynku, można było spotkać wielu wystawców regionalnych, roztoczańskich potraw i specjałów, miodów, win i innych smakołyków. Na scenie rozbrzmiewała muzyka, a teren wokół Ratusza Miejskiego zamienił się w dawny galicyjski jarmark. Patronat nad imprezą objął „Poradnik Restauratora”.

 

Fot. Andrzej Bołdaniuk, GOK Narol