Indyjski mistrz kuchni w programie Culinary Journeys CNN

Wydarzenia

Indyjski mistrz kuchni w programie Culinary Journeys CNN

15 czerwca 2015

W czerwcu bohaterem „Culinary Journeys” był Gaggan Anand, słynący z eksperymentalnego podejścia do kuchni indyjskiej. Jego autorska restauracja Gaggan mieszcząca się w Bangkoku, zdobyła w tym roku pierwsze miejsce na liście 50 najlepszych restauracji w Azji. Anand ożywia tradycyjne indyjskie dania dzięki nowoczesnym technikom gotowania. 
Progresywne podejście Ananda do gotowania połączone z przywiązaniem do smaków i zapachów przypominających mu jego rodzinne miasto – Kalkutę, sprawia, że kolacja w jego restauracji to wspaniałe kulinarne doświadczenie. Tym co najbardziej inspiruje Ananda jest jedzenie ulicy, bogate w smaki i różnorodne pod względem konsystencji. To stąd czerpie pomysły na magiczne kombinacje prostych kalkuckich dań ze swoimi nowoczesnymi technikami. 
W trakcie swojej kulinarnej podróży, Anand wraca do Kalkuty, gdzie odkrywa dla widzów CNN i redefiniuje jedno z tradycyjnych dań Bengalu Zachodniego – curry Daab Chingri. Anand spotyka się też z grupą zaprzyjaźnionych lokalnych szefów kuchni i dostawców, którzy pokażą i opowiedzą widzom czego potrzeba, by móc ugotować najsmaczniejsze indyjskie dania.