Najlepsi Szefowie Kuchni 15 czerwca spotkają się w Warszawie

Wydarzenia

Najlepsi Szefowie Kuchni 15 czerwca spotkają się w Warszawie

09 czerwca 2015

Co by się stało, gdyby  100 świetnych szefów kuchni zebrać w jednym miejscu? Sprawdzimy! Obiecujemy, że walki na noże nie będzie, ale wrażenia ( i to nie tylko te smakowe)  z pewnością będą niezapomniane.  

Absolutna  śmietanka polskiej gastronomii  15 czerwca spotka się w Warszawie.  W  kultowej warszawskiej restauracji Concept 13 odbędzie się  regionalne spotkanie dla najlepszych szefów kuchni. Weźmie w nim udział ponad 100 mistrzów kulinariów z województw mazowieckiego, łódzkiego i Lubelszczyzny.  Są to absolutni wirtuozi w swojej profesji.

To pierwsze z cyklu spotkań pod hasłem „Gault&Millau Tour”,  które Gault&Millau Polska zorganizuje w tym roku. Polska została  na potrzeby tego przedsięwzięcia umownie podzielona na cztery regiony, w których będą organizowane spotkania. Pierwszy „zlot”  najlepszych szefów kuchni odbędzie się w Warszawie, następny 29 czerwca w Poznaniu, a kolejne we wrześniu w Krakowie i w Trójmieście.

Na spotkania zapraszani są szefowie kuchni z danego regionu reprezentujący restauracje, które w tym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau. Samo zaproszenie jest już dla szefów kuchni dowodem uznania.

Spotkanie Gault&Millau Tour  ma być dla szefów kuchni rzeczywistym forum wymiany doświadczeń, źródłem kulinarnych inspiracji, płaszczyzną do wymiany wiedzy i doświadczeń uwalniającą nowe perspektywy wyrazu.

Najlepszym w danym regionie szefom kuchni zostaną przyznane nagrody w pięciu kategoriach:

  • Szef Roku
  • Szef Jutra
  • Młody Talent
  • Kobieta Szef
  • Kuchnia Tradycyjna

Podobnie jak na Madrid Fusion, wszyscy laureaci zaprezentują swoje popisowe dania, a goście będą mogli nie tylko je oglądać, ale także ich skosztować.  Ponadto gospodarz spotkania, w przypadku warszawskiego Tour będzie to Dariusz Barański, zaprezentuje swoich dostawców: małych lokalnych producentów, którzy zapewniają jego restauracji najlepszej jakości produkty. „Gospodarz” poczęstuje nas także przygotowanym przez siebie kilkudaniowym lunchem.