Na całym świecie dziś święto francuskiej kuchni

Wydarzenia

Na całym świecie dziś święto francuskiej kuchni

19 marca 2015

Na całym świecie obchodzone jest dzisiaj święto kuchni francuskiej. Imprezie patronuje francuskie ministerstwo spraw zagranicznych oraz najwięksi mistrzowie sztuki gotowania.

1500 obiadów zostanie podanych w restauracjach i ambasadach w 150 krajach na pięciu kontynentach. To hołd złożony francuskiej sztuce kulinarnej, która jest dumna z tego, że stare tradycje łączy z nowoczesnymi technikami gotowania i dekoracji.

Organizatorom przyświeca wspólny cel – podzielenie się tym, co przez UNESCO zostało uznane za dziedzictwo całej ludzkości – francuską kuchnią. Minister spraw zagranicznych Francji Laurent Fabius zacytował Auguste’a Escoffier’a, jednego z największych kucharzy w dziejach, który powiedział, że sztuka kulinarna jest najlepszą formą dyplomacji. Fabius dodał, że to stąd narodziła się idea, aby tego samego dnia, na całym świecie zaproponować francuską kuchnię.

Auguste Escoffier na przełomie XIX i XX wieku należał do najwybitniejszych kucharzy świata. Powszechnie uważa się go za ojca współczesnej francuskiej sztuki gotowania. Jednym z tych, którzy przejęli pałeczkę jest wybitny artysta kuchni – Alain Ducasse – główny pomysłodawca dzisiejszego przedsięwzięcia.