Smaki Francji

Wydarzenia

Smaki Francji

16 marca 2015

13 marca o godz. 11 w siedzibie firmy Wyborowa Pernod Ricard w Warszawie Pierre Buhler, Ambasador Francji w Polsce wraz z szefami kuchni uczestniczył w konferencji prasowej dotyczącej projektu „Smaki Francji”.

Obecni na spotkaniu Pierre Buhler, Ambasador Francji w Polsce, Andrzej Szumowski, wiceprezes Wyborowa Pernod Ricard, Justyna Adamczyk, redaktor naczelna przewodnika gastronomicznego Gault&Millau Polska oraz szefowie restauracji przedstawili założenia akcji w ramach której 19 marca ponad 1300 restauracji, tawern i bistro w 150 krajach świata zaproponuje swoim gościom kolację przygotowaną zgodnie z francuską tradycją gastronomiczną (aperitiff, dwie przystawki – zimna ciepła, danie główne z ryby, owoców morza, drobiu lub mięsa, po nim francuski ser, deser z czekoladą, na koniec kieliszek digestif).

W projekcie zainicjowanym przez wybitnego francuskiego szefa kuchni Alaina Ducasse’a weźmie udział 37 restauracji w całej Polsce, reprezentujących na co dzień różne style gotowania – listę restauracji serwujących w tym dniu menu a la francaise oraz zapowiedzi szefów kuchni na ten dzień można znaleźć na stronie www.good-france.com. Celem akcji jest popularyzacja kulinarnych i turystycznych walorów Francji wśród jak najszerszej liczby konsumentów – oprócz wyrafinowanych lokali, Goût de France będzie dostępny także w bistrach i niedrogich restauracjach gdzie posiłki zostaną przygotowane w dużej części z miejscowych produktów.

FOT: © Katarzyna Marciniak