Konsumenci będący w wieku od 25 do 34 lat najliczniej odwiedzają fast foody. Stanowią blisko połowę ich klienteli. Kolejna aktywna grupa mieści się w przedziale od 35 do 44 lat – przeszło 20%. Za nią są osoby od 45. do 54. roku życia – niespełna 16%, a dopiero później – klienci mający od 18 do 24 lat – prawie 14%. Na końcu zestawienia są Polacy powyżej 55. roku życia – łącznie ok. 4%. Tak wynika z ogólnopolskiego badania firmy Proxi.cloud, przeprowadzonego na podstawie obserwacji blisko 3 mln wizyt w tego typu restauracjach.

Już działa Nobu Restaurant. Restauracja w warszawskim Nobu Hotel jest 46 lokalem gastronomicznym tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie.

Adam Chrząstowski został dyrektorem kulinarnym w Hotelu Arłamów. - Bardzo się cieszę z tego "transferu". Jestem przekonany, że Adam Chrząstowski wraz z Piotrem Poradą stworzą bardzo mocny zespół, który da nam kulinarny rozwój - poinformował Michał Kozak, prezes zarządu Hotelu Arłamów.

Restauracja Góralska Tradycja w Zakopanem na nowo powitała miłośników niezwykłych smaków. Co więcej, wraz z ponownym otwarciem zmienił się także szef kuchni. Od lipca nad kulinarnymi doznaniami gości sprawował pieczę będzie Grzegorz Miśta.

Senat wprowadził kilkadziesiąt poprawek do ustawy o Polskim Bonie Turystycznym. Izba uznała, że do bonu powinni mieć prawo emeryci i renciści. Izba rozszerzyła ponadto krąg uprawnionych do bonu dzieci rodziców, którzy pracują za granicą i tam pobierają zasiłki na dzieci. Za podjęciem uchwały w tej sprawie głosowało 97 senatorów, nikt nie był przeciw ani nie wstrzymał. Teraz ustawa trafi ponownie do Sejmu.

Krzysztof Janiszewski i Andrea Camastra, współwłaściciele restauracji Senses poinformowali o zawieszeniu działalności. Ponowne otwarcie lokalu, który od 2016 r. posiada Gwiazdkę Michelin planowane jest jesienią.

Najpopularniejsze