Teo Vafidis po latach przerwy powraca na rynek warszawskich restauratorów z nowym konceptem gastronomicznym – Meze by Teo Vafidis & Sons. W prowadzeniu biznesu będą wspierać go synowie – Beniamin i Georgios.

Sercem kompleksu będzie restauracja Wodny Świat, która zostanie wybudowana na palach na jeziorze i gdzie będzie można zamówić świeżo złowione ryby. Zatrudnienie w kompleksie znajdzie 30 osób, a Wodny Świat ma być gotowy 31 grudnia 2021 r.

Pandemia wpłynęła na zwyczaje Polaków związane z piciem kawy „na mieście”. Obecnie pijemy kawę w większym stopniu „przy okazji” zakupów czy tankowania niż spotkania z przyjaciółmi, chociaż powoli wracamy do dawnych przyzwyczajeń. W porównaniu z ubiegłym rokiem spadł o 9 p.p. odsetek osób pijących kawę „na mieście”, mniej osób pije też kawę późnym popołudniem – wynika z tegorocznego raportu Cafe Monitor ARC Rynek i Opinia.

Sebastian Olma po trzech latach pracy postanowił pożegnać się z restauracją Belvedere w Warszawie. Stanowisko szefa kuchni objął Tomasz Łagowski, który poprzednio pracował w restauracji Oficyna w Pałacu Rozalin.

Ministerstwo Zdrowia od soboty przywraca obostrzenia na terenie części kraju. W powiatach oznaczonych jako czerwone i żółte liczba gości w restauracjach nie może przekraczać 1 osoby na 4 m2. Bez zmian jest za to działalność hotelarska w obu strefach.

Jesień na Międzynarodowych Targach Poznańskich uraczy nas w tym roku naprawdę solidną dawką wydarzeń dedykowanych biznesowi, a wśród nich tradycyjnie znajduje się kultowa dla branży spożywczej Polagra (28.09-1.10.2020). Wydarzenie odbędzie się nie tylko pod szyldem nowego logo, ale także w oparciu o nowe zasady sanitarne.

W Zakopanem otwarta została nowa autorska restauracja Wojciecha Modesta Amaro. Koncepcja Heart by Amaro to wynik wieloletnich doświadczeń szefa Amaro, jego kulinarnych podróży, pracy, wiedzy i pomysłów, przepisów na ulubione, płynące z serca dania, które dojrzewały przez lata.

Najpopularniejsze