Możliwości jakie daje kuchnia włoska, biodynamiczne i organiczne wina oraz praktyczne narzędzia pozwalające kontrolować finanse – to tylko niektóre z tematów kolejnego szkolenia organizowanego we współpracy z Akademią Leona Koźmińskiego, które odbyło się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w ramach programu wsparcia dla gastronomii ReStart. Drugie szkolenie jest już dostępne w formie online za darmo na kanale You Tube Instytutu Kulinarnego.

Rząd zamierza zamknąć wszystkie restauracje, bary i puby w Polsce, możliwe będzie jedynie zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do miejsca zamieszkania - wynika z nieoficjalnych informacji Radio Wnet. Nowe obostrzenie wejdzie w życie od soboty lub od poniedziałku.

Przedstawiciele branży gastronomicznej apelują do rządu o pilne wsparcie. Adresatami listu skierowanego Rady Ministrów są: premier Mateusz Morawiecki, wicepremier Jarosław Gowin; minister Tadeusz Kościński; Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

Grupa Polskiego Holdingu Hotelowego ze względu na obecną sytuację epidemiczną w kraju w środę, 21 października ponownie uruchomi izolatorium, tym razem w hotelu Wieniawa we Wrocławiu. Będą tam przebywały osoby oczekujące na wynik testu na obecność wirusa SARS-CoV-2 lub chorzy na COVID-19 z łagodnym przebiegiem choroby. Do dyspozycji pacjentów oddanych zostało 150 pokoi.

Maciej Nowak, krytyk kulinarny zgadza się z tym, że w wyniku pandemii wiele restauracji zakończyło swoją działalność. Jego zdaniem wypadły przede wszystkim te, które były chwilowym kaprysem właścicieli. W obliczu kryzysu zabrakło im jednak determinacji, by powalczyć o lepsze jutro. Z kolei w tych lokalach, które nadal funkcjonują, zostało znacznie ograniczone menu. Dominują w nim lokalne produkty, które łatwiej i szybciej dostać.

Najpopularniejsze