Paweł Stawicki został szefem kuchni w restauracji Scoria w Bydgoszczy. Otwarcie lokalu planowane jest na drugi kwartał 2021 r. Przez ostatnie 10 lat prowadził kuchnię Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.

Konferencja prasowa premiera Mateusza Morawieckiego zaplanowana jest na ten tydzień. Spekulowano, że może się odbyć już we wtorek 26 stycznia, ale jak wynika ze słów rzecznika rządu – który rozmawiał z Polsat News – tak się nie stanie. Decyzje w sprawie obostrzeń mają być jednak ogłoszone jeszcze przed weekendem.

Pandemia koronawirusa zmusiła wiele biznesów do zmiany sposobu działania. Jedną z branż najbardziej dotkniętych z powodu obostrzeń jest gastronomia. Restauracje, fast-foody, stołówki i kawiarnie co najmniej do końca stycznia pozostaną zamknięte dla gości i będą mogły wydawać jedynie dania na wynos. Światełkiem w tunelu może być fakt, że jak wynika z badania Santander Consumer Banku, od początku pandemii co czwarta osoba zaczęła zamawiać jedzenie online z dostawą do domu (27%).

Jeśli liczba zakażeń będzie na tym samym poziomie, a sytuacja w Europie nie będzie się gwałtownie zmieniać, to myślę, możemy mówić o lutym jako o miesiącu, w którym powoli te protokoły gospodarcze będziemy wdrażać – mówi Olga Semeniuk, wiceszefowa rozwoju, pracy i technologii, która była gościem programu Graffiti na antenie Polsat News.

W najbliższych dniach będziemy pracować nad protokołami sanitarnymi, na wszelki wypadek gdyby sytuacja się poprawiała lub gdyby umożliwiła jakieś uwolnienie, luzowanie restrykcji – poinformował premier Mateusz Morawiecki. W przyszłym tygodniu zostanie ogłoszona decyzja w tej sprawie.

21-23 lutego targi Expo Sweet 2021 nie odbędą się. – Zdecydowaliśmy o przesunięciu targów na pierwszy termin, w jakim będzie możliwość rozsądnej organizacji imprez masowych. Konkretną datę podamy tak szybko, jak to będzie możliwe, mamy nadzieję, że nie później niż w połowie lutego. Zakładamy, że datę podamy z wyprzedzeniem ok. 4-6 tygodni przed terminem realizacji targów, tak, aby wszyscy mogli zaplanować i przygotować stoiska – mówi Piotr Krasoń, Expo Sweet EZIG.

Najpopularniejsze