Żurek i potrawy wielkanocne po Ambasadorsku z Okrasą

Newsy

Żurek i potrawy wielkanocne po Ambasadorsku z Okrasą

30 marca 2010

30 marca br. Karol Okrasa już po raz trzeci zaprosił do wspólnego gotowania Panie Ambasadorowe w ramach cyklu „Akademia polskiej kuchni i wódki” dla zagranicznych dyplomatów w ramach Kulinarnych podróży z Okrasą”. Spotkanie zorganizowano w restauracji Belveredre w warszawskich Łazienkach. Partnerami i organizatorami drugiego cyklu spotkań są Polish Vodka Association (PVA) z marką wódka Wyborowa, Protokół Dyplomatyczny MSZ oraz firmy Philipiak Polska, Tedmar, Bracia Urbanek, Agencja Allegro. Patronat medialny nad wydarzeniem sprawuje m.in. “Poradnik Restauratora”.
W czasie pięciu spotkań małżonki Ambasadorów, a także sami Panowie Ambasadorowie zapoznają się z bogatymi tradycjami polskiego ucztowania i przyjmowania gości oraz zgłębiają tajniki przygotowywania narodowych polskich dań i podawania ich z polską wódką Wyborową. Dzięki wyjątkowemu podejściu Karola Okrasy do polskiej kuchni Panie Ambasadorowe mogą nie tylko poznać najbardziej charakterystyczne polskie smaki i nauczyć się je samodzielnie przyrządzać, ale także przekonać się o atutach kulinarnych polskiej kuchni.
Organizatorom cyklu zależy, aby Ambasadorowie podczas pobytu w naszym kraju poznali bliżej jego kulturę i tradycje, także tę skupioną wokół stołu. Wiedza ta niewątpliwie przyczyni się do promocji Polski. Poprzez prezentację kulinarnego bogactwa kraju, zyskujemy zacnych i wpływowych entuzjastów Polski w gronie światowej dyplomacji.
Na zakończenie cyklu spotkań, zorganizowana zostanie typowo polska biesiada w Pałacyku Ministerstwa Spraw Zagranicznych, na którą zostaną zaproszeni wszyscy szefowie misji dyplomatycznych wraz ze współmałżonkami. Serwowane będą dania i wykwintne koktajle, zaś uczestnicy Akademii otrzymają specjalne certyfikaty.