Kulinarne poradniki z XIX w. w cenie

Newsy

Kulinarne poradniki z XIX w. w cenie

25 marca 2010

Kulinarne poradniki z XIX wieku osiągają na aukcjach wysokie ceny. Graf_ika wydała trzy reprinty, w których znajdziemy receptury potraw francuskich mieszczan, polskich Żydów i Potockich z Krzeszowic – czytamy w Rzeczpospolitej.
Iwona Knechta, właścicielka wydawnictwa graf_ika, znanego z reprintów wydawnictw dotyczących architektury i historii, szukając starych książek kucharskich, zobaczyła, jakie ceny osiąga na aukcjach słynny “Kucharz doskonały” Wojciecha Wielądki, i postanowiła wydać reprint. Duże zainteresowanie starymi książkami kucharskimi zachęciło ją do druku dalszych pozycji: “Polska kuchnia koszerna” Rebeki Wolff i “Kuchnia polsko-francuska”, Antoniego Teslara.
(Źródło: Rzeczpospolita)