?Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej?

Newsy

?Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej?

11 lutego 2010

W dniach 21-22 stycznia br., w Akademii Kurta Schellera, w Warszawie miały miejsce spotkania mistrza Kurta Schellera ze stażystami, którzy odbyli praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Polski, w ramach realizacji projektu doskonalenia zawodowego „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”. Uczestnikami projektu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych zawodu kucharz i pokrewnych, prowadzący praktyczne zajęcia w szkołach ponadgimnazjalnych.
Zjazd stanowił kolejny etap realizacji projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Pierwszego dnia stażyści zaprezentowali podstawowe umiejętności teoretyczne i praktyczne z zakresu zastosowania różnych technik w kuchni oraz wiedzy nt. sztuki kulinarnej. Test odbył się pod okiem kluczowego eksperta projektu, Kurta Schellera, koordynatora merytorycznego, dr. Krzysztofa Lendziona oraz zespołu ewaluacyjnego projekt z Centrum Badań Społecznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Uczestniczki przygotowywały też dwudaniowy lunch z Kurtem Schellerem. Dzień drugi natomiast upłynął na prezentacjach potraw, przy użyciu nowoczesnych technik przekazu multimedialnego.
Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie. Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.