V Festiwal Kuchni Greckiej

Newsy

V Festiwal Kuchni Greckiej

10 marca 2010

17 kwietnia br. odbędzie się V Festiwal Kuchni Greckiej w nowo otwartym Hotelu Swing**** w Krakowie. Festiwal jest coroczną imprezą, która ma na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów, tak wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i konsumentów. Ideą tego Festiwalu nie jest reklama Grecji czy zmiana upodobań, lecz ułatwienie dostępu do informacji, wymiana doświadczeń i zachęta do „eksperymentowania” na „polskim stole”. Dlatego też wśród sponsorów i wystawców znajdzie się wiele krajowych, jak i międzynarodowych firm. Imprezę swoją obecnością zaszczyci Ambasador Grecji w Polsce, Gabriel Coptsidis wraz z Panią Ambasador Cypru – Kalliopi Avraam oraz przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Ateny, którzy wraz z KSK Polska będą gotować z gwiazdami w ramach „Chief Chefs Show”. Festiwal jest również znakomitą okazją do poznania nowych talentów branży gastronomicznej. 12 młodych polskich kucharzy pod „fachowym okiem” Klubu Szefów Kuchni będzie mogło zaprezentować swoje zdolności w „Konkursie Kulinarnym”. Ich zadaniem będzie przygotowanie dania przy użyciu oryginalnych, greckich produktów. Zwycięzca będzie nominowany do udziału w Finałowym Konkursie Kulinarnym Szef Roku 2011, organizowanym przez Fundację Klubu Szefów Kuchni, oraz do KPP 2010 – Kulinarny Puchar Polski 2010 roku.
Zmagania uatrakcyjnią pokaz sztuki dekorowania potraw i stołów fantazyjnie rzeźbionymi owocami i warzywami, czyli II Polski Festiwal Carvingu, „Czekoladowe inspiracje” Mistrza czekolady połączone z degustacją, show barmańskie Mistrza Polski Barmanów i wiele innych. Teo Vafidis zaprezentuje natomiast szeroki wachlarz oryginalnych greckich produktów, które importuje na polski rynek.
V Festiwal Kuchni Greckiej zakończy tradycyjnie znakomita Uroczysta Gala, na której wręczone zostaną nagrody, nominacje i podziękowania. Uwieńczeniem będzie niepowtarzalny występ Nikosa Rusketos wraz z greckim zespołem Orfeusz.
Organizatorami wydarzenia są: Theofilos Vafidis Ekspert i Doradca Kulinarny Członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni, Executive Chef – Grecka Kuchnia www.vafidis.pl, Fundacja – Klub Szefów Kuchni www.fundacja-ksk.pl i Hotel Swing w Krakowie www.hotelswing.pl.