?Kucharz-fantastyczny zawód?

Newsy

?Kucharz-fantastyczny zawód?

10 lutego 2010

„Kucharz-fantastyczny zawód” to motto warsztatów kulinarnych, zorganizowanych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku Wrzeszcz przy współpracy z Euro-Toques Polska i Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski. Zajęcia przeprowadzili Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni Hoteu Królewskiego, oraz Krzysztof Wierzba, prezes Polskiej Grupy Carvingowej. W spotkaniu wzięły udział trzy klasy I i II oraz sześciu nauczycieli.
Tematem warsztatów były m.in.: zasady bezpieczeństwa i higieny podczas praktyk zawodowych, obsługa pieców konwekcyjno-parowych, blenderów oraz innych urządzeń stosowanych w gastronomii, rzeźbienie w owocach i warzywach (carving), tworzenie karty dań. Szkoleniu towarzyszyły również zajęcia praktyczne. Uczniowie byli zachwyceni profesjonalnymi pokazami oraz sposobem przekazywania wiedzy przez mistrzów.
Warto podkreślić, że warsztaty kulinarne miały charakter pokazowy. Już wkrótce uczniowie będą mogli wziąć udział w kolejnej edycji szkoleń.