Polska kuchnia bez granic

Newsy

Polska kuchnia bez granic

12 października 2009

– Mamy bogatą tradycję kulinarną i fantastyczne potrawy, które powinniśmy promować na całym świecie – tymi słowami Karol Okrasa rozpoczął warsztaty kulinarne dla przedstawicielek korpusu dyplomatycznego akredytowanych w Polsce. Pierwsze z cyklu spotkanie, zorganizowane przez Polish Vodka Association, odbyło się 28 września br. w warszawskiej Restauracji Belvedere. „Kulinarna podróż z Okrasą” zaczęła się od nauki przygotowania tradycyjnych polskich pierogów. Pochodzące z wielu zakątków świata Panie Ambasadorowe poznały tajniki odpowiednich proporcji składników ciasta i różne sposoby na przygotowanie nadzienia. Oprócz pierogów z mięsem czy popularnego nadzienia z kapusty i grzybów uczestniczki warsztatów stosowały też bardziej egzotyczne składniki. Zdrowy farsz szpinakowy doprawiony parmezanem, szczególnie przypadł do gustu wegetariankom. To, jak bardzo różnić się może ta sama potrawa w Azji, Ameryce Południowej i Europie widać było po różnych sposobach zawijania ciasta. Wymiana doświadczeń i wspólne gotowanie sprawiło wiele radości. Celem spotkań w Restauracji Belvedere wspieranych przez Polish Vodka Association, Philipiak Polska, Tedmar oraz Allegro jest promocja Polski poprzez rozpowszechnianie tradycji polskiej kuchni. Na kolejnych warsztatach będzie można dowiedzieć się więcej m.in. na temat różnorodnych sposobów przyrządzania polskich ryb oraz wykorzystania w kuchni aromatu grzybów. Grudniowe lekcje zostaną poświęcone kulinarnej tradycji bożonarodzeniowej. Jak podkreślają organizatorzy, dzięki tym spotkaniom Polska zyskuje swoich wpływowych „ambasadorów” na całym świecie.