Ankiety dotyczące usług gastronomicznych - pierwsze dane
Przedstawiamy dane z ankiet dotyczących zwyczajów związanych z korzystaniem z usług gastronomicznych, które przygotował Kongres Szefów Kuchni.
Przedstawiamy dane z ankiet dotyczących zwyczajów związanych z korzystaniem z usług gastronomicznych, które przygotował Kongres Szefów Kuchni.
Premier Mateusz Morawiecki odniósł się podczas dzisiejszej konferencji prasowej do akcji otwierania biznesów, mimo wciąż obowiązujących obostrzeń.
21-23 lutego targi Expo Sweet 2021 nie odbędą się. – Zdecydowaliśmy o przesunięciu targów na pierwszy termin, w jakim będzie możliwość rozsądnej organizacji imprez masowych. Konkretną datę podamy tak szybko, jak to będzie możliwe, mamy nadzieję, że nie później niż w połowie lutego. Zakładamy, że datę podamy z wyprzedzeniem ok. 4-6 tygodni przed terminem realizacji targów, tak, aby wszyscy mogli zaplanować i przygotować stoiska – mówi Piotr Krasoń, Expo Sweet EZIG.
50 osób zostało ewakuowanych z Hotelu Amber (dawny Delfin) w Augustowie, gdzie w niedzielę doszło do pożaru poddasza. W akcji gaśniczej uczestniczy 30 zastępów straży pożarnej.
Kolejne państwa Europy przedłużają ograniczenia lub wprowadzają nowe, by powstrzymać pandemię koronawirusa. We Francji godzina policyjna będzie obowiązywała od g. 18. Obostrzenia przedłużono m.in. we Włoszech, Holandii i Szwajcarii. Kanclerz Niemiec Angela Merkel według mediów powiedziała, że kwarantanna w jej kraju może zakończyć się dopiero w kwietniu.
Hubert Gonera został certyfikowanym ambasadorem World Food Travel Association (WFTA) i będzie reprezentował Polskę w największej organizacji zajmującej się wspieraniem rozwoju i promocją turystyki kulinarnej na świecie.
Co dziesiąta firma prowadząca biznes gastronomiczny zawiesiła działalność, jednak liczba punktów nie uległa spadkowi. Pojawiają się również nowe koncepty - informuje rp.pl.
W dniu 8 stycznia 2021 r. redakcja Poradnika Restauratora otrzymała pismo od przedstawicieli PBC (ZKDP) dotyczące m.in. planowanych zmian w mechanizmach kontroli rozpowszechniania tytułów prasowych (w tym branżowych). Wydawca Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca przypomina, że w związku z decyzją o likwidacji Związku Kontroli Dystrybucji Prasy podjętą na XLVIII Zjeździe ZKDP w dniu 17 grudnia ub.r., będzie bacznie analizować nowo uchwalane formalne zasady współpracy i kontroli wydawców zrzeszonych w ramach Polskich Badań Czytelnictwa i Izby Wydawców Prasy.