Colors: Purple Color

W związku z obostrzeniami związanymi z pandemią koronawirusa większość restauracji pracuje w trybie na wynos – mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet. – Przestawienie się na system take away wymaga przygotowań. Po pierwsze warto przeanalizować aktualne menu pod kątem tego, jak poszczególne dania znoszą transport. Potrawy duszone, gulasze mięsne i warzywne, curry i potrawki oraz zupy dobrze trzymają temperaturę i formę w dostawie.

Pandemia COVID-19 przyczyniła się nie tylko do zmiany modelu pracy, lecz także do osłabienia rynku pracownika. W warunkach niepewności i zmniejszonej liczby ofert są oni dzisiaj mniej skłonni do szukania nowego zatrudnienia. – Nieprzewidywalność sytuacji i zaburzone poczucie bezpieczeństwa powodują, że docenianie pracy ma dziś inny wymiar – twierdzi Grzegorz Rippel, ekspert Wyższej Szkoły Bankowej. Z kolei firmy częściej szukają wśród kandydatów kompetencji cyfrowych i umiejętności przydatnych w nowych realiach.

Sieć burgerowni Pasibus otwiera kolejny lokal, tym razem w Galerii Amber w Kaliszu. To już 27. lokal marki i 10. stworzony we współpracy ze spółką Helios. 

Pozytywnie ustosunkujemy się do rozszerzenia tarczy branżowej m.in. o przewozy autokarowe, catering, pilotów i przewodników oraz usługi pralnicze - powiedział PAP wiceszef MRPiT Marek Niedużak. Oszacował, że miesięczny koszt pomocy przyznanej z tarczy branżowej wyniesie ponad 4 mld zł.

Królową później jesieni jest dynia. Warzywo to, przez wiele lat niedoceniane, wraca do łask i warto wprowadzić je do swojej diety. Pomarańczowy kolor zawdzięcza beta-karotenowi, który m.in. zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, zalecany jest na zwiększenie odporności, odkwaszające organizm i obniża poziom złego cholesterolu.

Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zaangażowane w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM, zaprezentowały długo oczekiwane wyniki pierwszych badań, których celem jest oszacowanie skali marnowania żywności w Polsce.

Najpopularniejsze