Zwycięzcy konkursów XIII edycji Festiwalu Smaku Gruczno 2018

Newsy

Zwycięzcy konkursów XIII edycji Festiwalu Smaku Gruczno 2018

20 sierpnia 2018

W dniach 18-19 sierpnia w Grucznie odbywał się Festiwal Smaku. W trakcie imprezy odbył się konkurs na Smak Festiwalu. Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą otrzymała Miód Malina.

W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”

W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki

W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza

W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk

W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej

W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”

Wyróżnienia przyznano za:

– zakwas z buraków – Miód Malina

– ser Cheddar Farmerski – Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk

– olej rzepakowy – firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał

Grand Prix Jury VIP Festiwalu Smaku Gruczno 2018 przyznano za gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak firma „Smak Tradycji”

Wyróżnienia przyznano za:

– ser Parmigiano Kosoviano Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk

– chleb żytni klasyczny – z Piekarni Hanny Milewskiej

– modrą kapustę – firmy „Piwniczka Tradycji”  Małgorzaty Fik

Tytuł Miód Roku 2018 otrzymuje miód wielokwiatowy z pasieki Tomasza Paul

wyróżnienia otrzymują:

– mód lipowy z cebulą z Pasieki Michalscy

– miód lipowo-nektarowy z Pasieki Rodzinnej Sławomir Wnuk

Tytuł Smak Regionu 2018 otrzymuje ser pielgrzym Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk

Wyróżnienie:

– konfitura z czarnej porzeczki dla Nadwiślańskiej Chaty