Ewa Maliką Szyc – Juchnowicz, właścicielka i szef kuchni restauracji „Malika“ w Gdyni, miłośniczka kuchni kolonialnej, uczestniczka polskiej edycji programu „Top Chef” o gastronomii, czyli dość trudnym biznesie i miejscu kobiety w kuchennej hierarchii rozmawia Beata Marcińczyk.

Powszechnie sądzi się, że to mężczyźni są kulinarnymi geniuszami. Ich wyczucie smaku, artystyczne kreacje sprawiły, że gastronomia współcześnie postrzegana jest jako sztuka. Czy w takim świecie nie ma miejsca dla kobiet-szefów kuchni, które są pełne pasji i zaangażowania?

Marcin Przybysz został zwycięzcą III edycji „Top Chef”. I to właśnie on otrzymał tytuł Top Chef, 100 tys. zł oraz staż w najlepszej restauracji świata, duńskiej Nomie. Nowy kulinarny mistrz pochodzi z warszawskiej Woli.

O tym, jak zrobić karierę w branży kulinarnej opowiada Mariusz Piotrowski, ekspert kulinarny, juror konkursu "Zgotuj Sobie Sukces", nauczyciel w Zespole Szkół Gastronomicznych w Warszawie przy ul. Poznańskiej.

Robert Ogór, Prezes Ambra: Wszystko zaczęło się od pasji. W 1999 Ambra powołała do życia pionierski projekt dystrybucji fine wines. W ciągu 15 lat - wraz z naszymi klientami, dostawcami oraz niezliczoną rzeszą konsumentów - udało się urzeczywistnić ideę Centrum Wina jako miejsca spotkań wszystkich miłośników wina w Polsce.

Najpopularniejsze