Z Jarosławem Walczykiem, jednym z założycieli Fundacji Szefów Kuchni, Szefem Kuchni Restauracji Strefa w Warszawie nagrodzonej Hermesem Poradnika Restauratora 2015 w kategorii Restauracja z Renomą o tym, jak trafił do kuchni i o czym pisze książkę, rozmawia Beata Marcińczyk.

Z Andrzejem Polanem, jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce, właścicielem „Małej Polany Smaków”, laureatem statuetki Hermesa Poradnika Restauratora 2015 w kategorii Osobowość Gastronomii, rozmawia Beata Marcińczyk

Tomasz Purol, Szef Kuchni w restauracji Hotelu Blow Up Hall 5050*****w Poznaniu opowiada nam o swojej błyskawicznej karierze, mercedesie „za wodę ze szparagów” i ambitnych planach na najbliższe miesiące.

Maciej Kobylański jest szefem kuchni restauracji Dwór Stary Chotów.– Bacznie śledzę to co dzieje się w polskiej i światowej gastronomi. Dużo czytam, a także na tyle, na ile pozwala mi wolny czas, a muszę przyznać, że nie jest go za wiele, staram się wyjeżdżać na staże – mówi.

Ewa Maliką Szyc – Juchnowicz, właścicielka i szef kuchni restauracji „Malika“ w Gdyni, miłośniczka kuchni kolonialnej, uczestniczka polskiej edycji programu „Top Chef” o gastronomii, czyli dość trudnym biznesie i miejscu kobiety w kuchennej hierarchii rozmawia Beata Marcińczyk.

Powszechnie sądzi się, że to mężczyźni są kulinarnymi geniuszami. Ich wyczucie smaku, artystyczne kreacje sprawiły, że gastronomia współcześnie postrzegana jest jako sztuka. Czy w takim świecie nie ma miejsca dla kobiet-szefów kuchni, które są pełne pasji i zaangażowania?

Najpopularniejsze