Wygodne zmywanie

Wygodne zmywanie

11 października 2016

Zmywarki dedykowane gastronomii różnią się od tych, które znajdują swoje zastosowanie w domach. Są tak zmyślnie skonstruowane, aby zapewnić oszczędność czasu, miejsca i przede wszystkim pieniędzy. Nowoczesne modele gwarantują także zminimalizowanie rozwoju niebezpiecznych bakterii, co jest kluczową cechą w branży gastronomicznej. Na rynku można znaleźć wiele rodzajów zmywarek: ładowane od przodu, od góry, szufladowe, tunelowe, kapturowe, podblatowe, do naczyń, szkła w barze czy garnków. – Dobra zmywarka powinna być nie tylko skuteczna, ale także przyjazna użytkownikowi i oszczędna. Dlatego w zmywarkach wyższej klasy możemy znaleźć takie udogodnienia jak: system odzysku ciepła czy dotykowe i kolorowe panele sterowania. Także sama budowa urządzenia jest bardzo istotna, ponieważ dzięki zastosowaniu chociażby podwójnych ścian możemy znacznie obniżyć emisję hałasu czy temperatury – wyjaśnia Wojciech Wrzeszcz, Product Manager Hendi Polska. W zmywarkach gastronomicznych cykl mycia został znacznie skrócony i wynosi od 1 do 3 minut, a naczynia są wyparzane w temperaturze wynoszącej 80-90oC.  Resztki jedzenia i niechciane bakterie są błyskawicznie usuwane – wyparzanie gwarantuje sterylność oraz idealną czystość. Tradycyjna zmywarka AGD potrzebuje kilka litrów wody na jedno mycie, ta profesjonalna zużywa kilka litrów wody na kilka myć oraz wymaga dużo mniej płynu myjącego i płuczącego. Poza tym to zakup na lata, inwestycja, która bardzo szybko się zwraca. Co ważne, budowa zmywarek gastronomicznych pozwala na skuteczne utrzymywanie ich w czystości – dysze, specjalne kąty nachylenia, komfortowa głębokość gwarantują wysoki komfort użytkowania i czyszczenia. Do barów i kawiarni najlepiej pasują małe zmywarki – podblatowe, do szkła. Zajmują niewiele miejsca, a najłatwiej umieścić je pod blatem barowym czy kawiarnianym. Cechuje je niewielki prześwit przy otwarciu drzwi, dobrze jest więc zwrócić uwagę, czy drzwi się łatwo zamykają. Zmywarka kapturowa jest idealna do średnich i dużych lokali – po jej obu stronach można ustawić stoły ze stali nierdzewnej i ułatwić pracę personelowi. Zmywarki tunelowe to najlepsze rozwiązanie w dużych restauracjach, hotelach, stołówkach i szpitalach, czyli tam, gdzie w jednym  czasie trzeba obsłużyć sporą liczbę gości. Są w pełni zautomatyzowane, pracownik musi jedynie załadować brudne naczynia z jednej strony urządzenia i odebrać czyste już szklanki i talerze z drugiej strony. W jakie nowoczesne technologie są wyposażone innowacyjne zmywarki, aby spełniały najważniejsze zadnia? Wojciech Wrzeszcz przyznaje, że coraz częściej klienci wybierają produkty wyposażone w systemy odzysku ciepła. Taka technologia powoduje nie tylko zaoszczędzenie na kosztach energii elektrycznej (systemy zainstalowane w produktach DIHR-a pozwalają na zaoszczędzenie do 36% kosztów energii), ale także znacząco poprawiają warunki pracy poprzez redukcję ilości pary i ciepła wydobywających się podczas pracy urządzenia. Zastosowanie systemu odzysku ciepła pozwala także na użycie zmywarki w miejscach, które nie są wyposażone w wentylację. – Bardzo ciekawym rozwiązaniem są także zmywarki wykorzystujące silikonowe granulki do usuwania bardzo silnych zabrudzeń. Takie rozwiązania pozwalają na uniknięcie, często wielogodzinnego etapu namaczania zabrudzonych naczyń. Pozwala to na znaczną oszczędność czasu pracy (czas potrzebny na umycie 40 tac GN 1/1 dla zmywarki Granules 900 to 40 minut, czas potrzebny przy metodzie klasycznej to 5 godzin) i wody – dodaje specjalista.