Wielkopolski Kucharz Roku - zgłoszenia do 15 maja | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Wielkopolski Kucharz Roku - zgłoszenia do 15 maja

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego zaprasza do udziału w 5. edycji konkursu, który odbędzie się w dniu 8 czerwca w poznańskim hotelu Puro. Termin nadsyłania zgłoszeń – 15 maja. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

Zwycięzca otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru)  drożdżach oraz szparagach. Informacji na temat dostępności mięsa z MCKEEN-BEEF na próby i do dań konkursowych udziela organizator. Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: wkr_konkurs@wp.pl

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i zza granicy, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, m.in. wyjazd na The Culinary World Cup EXPOGAST 2018 w Luksemburgu w charakterze obserwatora.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. W tym roku organizatorzy kładą szczególny nacisk na propagowanie tradycji kulinarnych Poznania zapraszając na warsztaty, pokazy i degustację przygotowaną przez Poznańscy Kucharze Razem oraz na wołowinę i wino. Szczegółowy program wydarzenia wkrótce.

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy Motylkowa gala, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu Puro – Jakub Ignyś, Wielkopolski Kucharz Roku 2015.

Kontakt z organizatorem: e-mail: m_joannaochniak@wp.pl.

Galeria


Pliki

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
17 kwietnia 2018

Podobne artykuły

Pomorskie Potyczki Kulinarne już 25 kwietnia

20 kwietnia 2018

25 kwietnia w hotelu Primavera w Jastrzębiej Górze odbędą się 15. Pomorskie Potyczki Kulinarne. Organizatorem konkursu jest szef kuchni Dariusz Gwiazda.

przeczytaj całość

Sławomir Hahn: Po prostu daję z siebie wszystko

19 kwietnia 2018

Rozmowa z Sławomirem Hahn, szefem kuchni w restauracji L'Entre Villes w Sopocie w związku z eventem Bartczak vs. Hahn w ramach Kitchen Art With The Greatest.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl