Wielkanocne inspiracje w Akademii Smaku Sokołów

Wydarzenia

Wielkanocne inspiracje w Akademii Smaku Sokołów

15 marca 2018

Kulinarnym przygotowaniom do świąt poświęcone były kolejne warsztaty dla blogerów. Wspólnie z szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, przygotowali oni przystawki i dania główne, które nadadzą wielkanocnemu menu wyjątkowy charakter.

Przed wspólnym gotowaniem świątecznych potraw, goście mieli okazję odbyć krótką „wędrówkę w czasie”. Gość specjalny spotkania – dr Michał Choptiany, badacz kultury epoki nowożytnej, wprowadził uczestników w tematykę Wielkanocy w dawnej Rzeczypospolitej. Prezentując dawne ryciny i fragmenty tekstów, opowiedział o tradycjach wyznaczania daty Wielkanocy. Nie zabrakło ciekawostek związanych z przeplataniem się różnych rytmów czasowych poszczególnych społeczności, jak również ze specyfiką dawnej kuchni, opartej na naprzemienności postu i „karnawału”.

Menu, przygotowane przez Dominika Moskalenko, oparte zostało na tradycyjnych świątecznych smakach, zaprezentowanych w oryginalnej formie. Pierwszą pozycją była przystawka – schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem. – Wielkanocne menu powinno być naprawdę wyjątkowe, jednak pamiętajmy, że nie musi to oznaczać konieczności przygotowania bardzo skomplikowanych dań – mówi Dominik Moskalenko, szef kuchni Sokołów. – Niekiedy wystarczy nieco inwencji, nowego pomysłu – na przykład białą kiełbasę, która gości na większości świątecznych stołów, możemy podać zapieczoną w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem.

Uczestnicy spotkania przygotowali również necówkę (polędwiczkę wieprzową owiniętą farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym oraz roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami. – Takie dania wymagają nieco większego nakładu pracy, z pewnością jednak wzbudzą prawdziwe uznanie wśród naszych gości – dodaje Dominik Moskalenko.

Tradycyjnie zwieńczeniem warsztatów był wspólny posiłek, w wyjątkowej atmosferze zabytkowego dworku – siedziby Akademii Smaku Sokołów. – Święta są doskonałą okazją do celebrowania wspólnych posiłków i spędzenia czasu w gronie najbliższych – podsumowuje Marcin Bałanda, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Podczas naszych spotkań zawsze staramy się przekonywać do tego, że warto „zwolnić tempo” i żyć bardziej świadomie – nie tylko w święta.