W służbie przyszłym pokoleniom | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

W służbie przyszłym pokoleniom

20 października już po raz czternasty na całym świecie obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni (International Chefs Day), ustanowiony przez dr. Billy Gallaghera w 2004 r., wybitnego lidera, mentora i ówczesnego prezydenta Stowarzyszenia WACS/WorldChefs.
Główny cel jaki przyświecał ustaleniu tego święta to szerzenie świadomości o tym zawodzie w społeczeństwie, jak również dzielenie się posiłkiem z poszkodowanymi przez los, poprzez organizację imprez dobroczynnych, konkursów i pokazów kulinarnych. 
Stowarzyszenie WorldChefs już od samego początku zobowiązało się do używania tego dnia do uczczenia ciężkiej, ale również niezwykle szlachetnej profesji kucharza, jednocześnie pamiętając o obowiązku przekazywania wiedzy, doświadczeń i umiejętności zawodowych następnemu pokoleniu kucharzy w poczuciu dumy i zaangażowania w przyszłość. Dodatkowo od 2015 r. we współpracy z Nestlé Professional, Stowarzyszenie WorldChefs za pośrednictwem Komitetu ICD, któremu mam zaszczyt przewodniczyć, angażuje się w kampanię edukacji prozdrowotnej dzieci na całym świecie, organizując dla nich warsztaty kulinarne. 
Dziś jako przewodnicząca Komitetu obchodów Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni 2018 z wielką radością pragnę zaprosić całą społeczność kucharską z Polski do wzięcia udziału w tegorocznych obchodach. Przed rokiem realizując pierwszą kampanię „Foods for Healthy Heroes”, jednego dnia 20 października, dotarliśmy do 37820 dzieci w 55 krajach, w tym również z Polski. Udało nam się to w dużej mierze dzięki zaangażowaniu ponad 5000 szefów kuchni i kucharzy, którzy hojnie przekazali swój czas i energię, tym samym podwajając zakres kampanii w 2016 r.
Obchody w tym roku przebiegać będą pod hasłem „Zdrowa żywność dla dorastających”. A głównym założeniem kampanii jest zachęcenie dzieci do zastanowienia się nad tym, kim chciałyby być gdy dorosną oraz jak spożywanie zdrowych posiłków może im pomóc w spełnieniu swojego marzenia. Dzięki wkładowi, edukacji i pomocy kucharzy – dzieci będą mogły przygotować dania bazujące na zdrowej żywności, które pomogą uczynić z nich najzdrowszych dorosłych, jak to jest tylko możliwe. A także wybrać jedną spośród 8 profesji (m.in. kucharz, piekarz, lekarz, gwiazda sportu czy pop), którym przypisane zostały zdrowe warzywa i owoce oraz bazujące na tych produktach receptury.
W jaki sposób można uczestniczyć w kampanii? Wszyscy szefowie kuchni i kucharze z całego świata są zaproszeni do organizacji warsztatów w swoim regionie. Nie ma znaczenia do jakiej organizacji kucharskiej należą czy też nie należą. Liczy się tylko chęć przyłączenia do akcji o zasięgu międzynarodowym i solidarność w tym jednym wyjątkowym dniu dla kucharzy. Zestaw materiałów niezbędnych do zorganizowania warsztatów – od instrukcji, materiałów, po porady za pośrednictwem mediów społecznościowych – zostały już przygotowane i będą wysyłane do każdego, kto się do nas w tej sprawie zwróci. Jeśli zainteresował Was udział w kampanii i chcecie zorganizować warsztaty dla dzieci proszę o kontakt pod adresem e-mail: internationalchefsday@worldchefs.org lub z regionalnymi managerami Nestlé Professional.
Zarejestrujcie się już dziś i dołączcie do szefów kuchni z całego świata, by zjednoczyć się w walce o zdrowie młodego pokolenia – naszych następców. Pamiętajcie – „Tym czym my dzisiaj karmimy dzieci, tym one nas będą karmić w przyszłości”, bowiem preferencje smakowe i nawyki żywieniowe kształtują się w nas od dzieci.
 
JOANNA OCHNIAK
przewodnicząca Komitetu obchodów Światowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
19 października 2018

Podobne artykuły

Który hotel nakarmi nas rano najlepiej?

18 grudnia 2018

Oferta śniadań hotelowych staje się coraz bogatsza. To już nie tylko jajecznica, pomidor, parówki i kajzerka, ale obszerny wybór nietuzinkowych potraw. Jakie są więc aktualne standardy gastronomiczne wyznaczane przez sieci hotelowe w Polsce? Na to pytanie odpowiada Raport Śniadań Hotelowych 2018, w którym zbadano i oceniono ofertę śniadaniową najpopularniejszych sieci hotelowych w Polsce.

przeczytaj całość

Pizza Hut Delivery otwiera pierwszą restaurację w Poznaniu

18 grudnia 2018

17 grudnia sieć restauracji Pizza Hut otworzy pierwszą restaurację Pizza Hut Delivery w Poznaniu. Lokal oferuje najpopularniejsze smaki Pizza Hut z dostawą w 30 minut. Nowa restauracja mieści się przy ul. Kurpińskiego 10.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl