Tomasz Połom: Uroczysko Siedmiu Stawów

Kulinarna Polska

Tomasz Połom: Uroczysko Siedmiu Stawów

Dzisiaj już niekoniecznie trzeba wyjechać za granicę, by cieszyć się wyśmienitą kuchnią i zregenerować siły w wyjątkowym miejscu. Zaledwie 40 minut na południe od Wrocławia w Goli Dzierżoniowskiej znajduje się hotel w odrestaurowanym XVI-wiecznym zamku, czyli Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel.

W Uroczysku Siedmiu Stawow Luxury Hotel na Dolnym Śląsku na każdym kroku można poczuć niepowtarzalną atmosferę renesansowego zamku, którego wnętrza urządzono w nowoczesnym stylu, ale przy zachowaniu unikatowych, historycznych elementów architektury. – Coraz więcej osób chce odpoczywać świadomie – jedząc zdrowe posiłki, holistycznie dbając o zdrowie i dobre samopoczucie. Dla nich właśnie pobyt w Uroczysku Siedmiu Stawów będzie niezapomnianą przygodą – mówi Elżbieta Rogowska, Marketing Manager Uroczysko Siedmiu Stawow Luxury Hotel. Tomasz Połom, Szef Kuchni korzysta z tradycyjnych receptur, dąży do idealnego wyważenia wysokiej jakości składników potraw i wykwintnego, eleganckiego sposobu ich serwowania. W autorskiej kuchni udaje mu się uzyskać mistrzowskie proporcje pomiędzy formą podania a smakiem potraw. W Uroczysku Siedmiu Stawow Luxury Hotel szefuje od początku istnienia obiektu.

Rozmowa z Tomaszem Połom, Szefem Kuchni Restauracji Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel & SPA w Goli Dzierżoniowskiej

Heidi Handkowska: Jak się rozpoczęła Pana przygoda z gastronomią?

Tomasz Połom: Można powiedzieć, że od dziecka „mieszałem w garach” – nie zawsze mi to jednak wychodziło. Nieco później zacząłem skupiać się nad smakiem. W momencie, gdy mogłem pogodzić pasję z pracą, po prostu to zrobiłem. Tak jest do dziś, wciąż czuję niedosyt w odkrywaniu nowych smaków.

W restauracji serwuje Pan dania kuchni autorskiej inspirowane głównie kuchnią polską z nutą smaków kuchni światowej. Ważną pozycję w menu stanowią również dania bezglutenowe oraz potrawy fit, których dopełnieniem są wzmacniające koktajle warzywno-owocowe oraz oczyszczające napoje. Skąd taki pomysł?

Uroczysko wyróżnia nie tylko otoczenie i wyjątkowa architektura, lecz także kompleksowe podejście do klientów w zakresie diety i wysokiego poziomu obsługi. Tajemnica wybornych potraw, serwowanych w naszej Restauracji, tkwi przede wszystkim w najwyższej jakości składnikach, które z pasją łączymy w niezwykłe kombinacje smakowe. To dzięki naturalnym, często ekologicznym produktom, możemy zagwarantować naszym gościom niezwykłe doznania kulinarne. Zdecydowaliśmy się na wprowadzenie menu bezglutenowego, odpowiadając na potrzeby klientów. Dziś skutecznie przekonujemy, że nawet wykluczając zboża, można jeść bardzo smaczne, pełnowartościowe posiłki, oparte na najwyższej jakości produktach.

Karta dań nawiązuje również do programu spa by L’Occitane. Znajdziemy tam potrawy z werbeną (tatar łososiowy z werbeną) czy lawendą (ragout z sarny z sosem lawendowym) …

Stawiamy na holistyczne podejście do odpoczynku, zdrowia i urody. Rośliną, która w sposób szczególny związana jest z Uroczyskiem Siedmiu Stawów, jest werbena. W karcie dań znalazły się wykwintne dania zdrowej kuchni, tworzone głównie na bazie produktów regionalnych z okolicy, w tym także wyjątkowe dania z werbeną cytrynową, która nadaje unikalny smak potrawom. Natomiast co do lawendy to u schyłku lata Uroczysko Siedmiu Stawów rozkwita tym bajecznie aromatycznym kwiatem. Jej wyjątkowe właściwości spowodowały, iż w Prowansji tradycyjnie nazywana jest „błękitnym złotem”. Chętnie korzystam z niej w jesiennych odsłonach menu.

Stawia Pan na wysoką jakość produktów – współpracuje z lokalnymi dostawcami.

Zgadza się. Warto podkreślić, że produkty używane do przygotowania posiłków w Uroczysku są naturalne, ekologiczne i zdrowe. Dlatego ściśle weryfikuję moich dostawców, nie tylko lokalnych, ale z całego świata i wybieram tylko tych, którzy spełniają najwyższe wymagania dotyczące najlepszych składników do dań.

Kto jest pierwszym recenzentem nowych potraw?

W tworzenie nowych pozycji w menu zaangażowani są wszyscy pracownicy kuchni, więc naturalnie to oni kosztują nowych dań jako pierwsi.

Daniem, z którym restauracja jest kojarzona to…

Nie ma takiego dania, ponieważ menu w Restauracji zmienia się bardzo często, a każda jego kolejna odsłona zyskuje nowych wielbicieli.

Jak Pan odkrywa nowe smaki  przepisy?

Interesuję się nowymi, ale też zapomnianymi produktami. Inspirują mnie podróże i wszystko, co mnie otacza. Reszta dzieje się już w mojej głowie.

Jaki rejon świata Pana najbardziej fascynuje pod względem kulinarnym i dlaczego?

Jak wcześniej zostało zauważone, menu Uroczyska to wyjątkowe dania autorskie, inspirowane głównie kuchnią polską, ale z wyraźną nutą najlepszych smaków kuchni międzynarodowej. Dzisiaj korzystam z inspiracji kulinarnych z całego świata.

Czy przygotowywanie posiłków to dla Pana hobby, praca zawodowa, czy sztuka?

Dla mnie to życiowa pasja.

Prowadzi Pan warsztaty kulinarne dla wszystkich amatorów gotowania…

Pyszne jedzenie to początek niezwykłej podroży, której celem jest odkrycie nieznanych dotąd umiejętności kulinarnych, poznanie różnorodnych smaków i wyrafinowanych potraw. Składniki kuchni tradycyjnej  w połączeniu z oryginalnymi nutami dań przywiezionych z odległych rejonów świata otwierają smakowe horyzonty i przybliżają magię gotowania. Dzięki uczestnictwu w profesjonalnych warsztatach kulinarnych goście uczą się zdrowych sposobów przyrządzania posiłków, dowiadują się, jak właściwie łączyć składniki oraz poznają kilka tajemnic kuchni.

Proszę się podzielić z nami jakie są Pana plany zawodowe i marzenia?

Nie będę pewnie oryginalny – moim największym marzeniem zawodowym jest posiadanie w przyszłości własnej, małej restauracji, której goście będą mogli doświadczyć nietuzinkowych doznać smakowych.