Udziec wołowy w słodko kwaśnym sosie z…

Udziec wołowy w słodko kwaśnym sosie z…

12 sierpnia 2014

UDZIEC WOŁOWY W SŁODKO KWAŚNYM SOSIE Z WĘDZONYCH ŚLIWEK

Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie

Czas wykonania: 2 godz./marynowanie 12 godz.

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso pokroić w dużą kostkę ok. 3×3 cm, obsmażyć na ostrym ogniu, podlać bulionem i wrzucić przyprawy, aby oddały smak do wywaru. Następnie dodać pokrojone w kostkę 1×1 cm śliwki wędzone – dusić je do miękkości. Dodać zredukowane razem ocet, miód i ketchup. Cebulę i paprykę zeszklić i dodać do sosu, skorygować smak solą i pieprzem, jeśli zajdzie potrzeba zagęścić mąką kukurydzianą.