Torcik piernikowo-makowy z powidłami śliwkowymi

Torcik piernikowo-makowy z powidłami śliwkowymi

01 grudnia 2015

Torcik piernikowo-makowy z powidłami śliwkowymi

Daniel Zawalich, Szef cukierni restauracji Amber Room i Klubu Polskier Rady Biznesu w Warszawie

Biszkopt piernikowy:

5 szt. jajka

100 g cukier

80 g mąka pszenna

20 g kakao

20 g przyprawa piernikowa

250 g powidła śliwkowe do smarowania biszkoptu

Sposób wykonania biszkoptu:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę i delikatnie łączymy. Wymieszaną masę dzielimy na dwie równe porcje, wykładamy do form wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 220 C ok. 7-10 min. Po wystygnięciu biszkoptu nasączamy delikatnie i smarujemy powidłami śliwkowymi.

Nasącz do biszkoptu:

20 g likier amaretto

100 g woda przegotowana

50 g cukier

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.

Krem makowy:

400 ml śmietana 36%

1 szt. laska wanilii

300 g gotowa masa makowa

10 g żelatyna

Sposób wykonania:

Na początku namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, śmietanę ubijamy z ziarnami wanilii na sztywną masę i dodajemy gotowa masę makową łączymy. Do wymieszanej masy dodajemy rozpuszczoną bardzo ciepłą żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowany biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi. Torcik wkładamy do lodówki na 6 h. Po wyjęciu oblewamy cały torcik polewą czekoladową i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.

Polewa czekoladowa:

240 ml woda

360 g cukier

240 ml śmietana 36%

160 g kakao

360 g cukier

20 g żelatyna

Sposób wykonania:

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie ok. 10min. Pozostałe składniki zagotować cały czas mieszając. Po zagotowaniu dodać namoczoną żelatynę i dobrze wymieszać. Całość należy przelać przez drobne sito.