Tatar wołowy z żółtkiem sous vide 63ºC…

Tatar wołowy z żółtkiem sous vide 63ºC…

12 sierpnia 2014

TATAR WOŁOWY Z ŻÓŁTKIEM SOUS VIDE 63ºC, GRZANKAMI RAZOWYMI

Michał Tkaczyk – Hotel Bristol w Warszawie

Czas wykonania: 30 min

Składniki na 4 porcje:

  • Ligawa QMP – 500 g
  • Sól
  • Pieprz czarny grubo mielony
  • Żółtka – 4 szt.
  • Świeży lubczyk
  • Marynowana cebulka – 20 g
  • Marynowany borowik – 20 g
  • Marynowane korniszony – 20 g
  • Olej
  • Szproty wędzone/anchois – 4 szt./8 szt.

Sposób wykonania:

Mięso dokładnie posiekać lub zmielić, doprawić przyprawami oraz świeżym mielonym lubczykiem, skropić olejem. Marynowane warzywa i grzyby posiekać bardzo drobno, mięso uformować na talerzu udekorować marynatami, dodać żółtko gotowane w temp 63°C przez 60 min, podawać z tostami razowymi.