Tarte tatin

Tarte tatin

25 listopada 2009

TARTE TATIN 10 PORCJI

Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009

 

Składniki:

140 g masło

140 g cukier

12 szt. jabłka

40 ml sok z cytryny

60 ml sok z pomaranczy

500 g ciasto francuskie

1 szt. jajka

300 g lody waniliowe

150 g mięta

150 g chantilly

Sposób przyrządzania:

Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy środki. Z cukru i odrobiny masła przygotowujemy na patelni karmel. Do tego dodajemy wcześniej przygotowane jabłka i smażymy je z obu stron. Następnie dodajemy sok z cytryny, pomarańczy oraz likier pomarańczowy. Po czym zestawiamy wszystko z ognia do wychłodzenia. W między czasie rozwałkowujemy ciasto francuskie i przykrywamy nim jabłka. Wszystko wkładamy do rozgrzanego do 200 st. piekarnika na 15-20 min. Na koniec wykładamy tartę na talerz i kroimy na porcje. Podajemy na zimno.