Tarta z koziego sera z …

Tarta z koziego sera z …

01 lipca 2010

TARTA Z KOZIEGO SERA Z KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I SZPINAKIEM

Robert Sowa, laureat Hermesa 2010 Poradnika Restauratora w kategorii Osobowość gastronomii

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w grube plastry twardego koziego sera

3 jajka

250 ml śmietany

100 g karmelizowanej, czerwonej cebuli

100 g sparzonego szpinaku

Karmelizowana cebula:

3 pokrojone w piórka czerwone cebule

150 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki cukru

30 ml czerwonego octu winnego

1 łyżka grenadiny

1 łyżka miodu pszczelego

Ciasto:

200 g mąki pszennej

½ łyżeczki soli

90 g masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

 Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować cukier z octem winnym, gdy zacznie gęstnieć dodać cebulę i dusić 2 minuty. Następnie dodać czerwone wino, miód i grenadinę. Całość gotować do momentu, aż cebula zgęstnieje.

Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę i sól, dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto owinąć plastikową folią i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, podsypując je lekko mąką. Formę do tarty o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem tak, aby brzeg ciasta lekko wystawał ponad rant. Po umieszczeniu w formie, ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut, a następnie piec przez około 15 minut w temperaturze 190ºC, pamiętając o lekkim nakłuwaniu ciasta czubkiem noża. Na ostudzonym cieście umieścić równą warstwę karmelizowanej cebuli. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać szpinak. Masę śmietanowo-szpinakową ułożyć na cebuli, na wierzchu poukładać plasterki koziego sera i lekko je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 140ºC.