Tarta cytrynowa z malinami

Tarta cytrynowa z malinami

27 lipca 2015

Tarta cytrynowa z malinami

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

150 g cukru pudru

250 g miękkiego masła

1 łyżkę ekstraktu wanilii

skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)

szczypta soli

2 jajka

Nadzienie:

9 jajek

200 g cukru pudru

250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi

250 ml śmietany 30%

Polewa:

400 g zamrożonych malin (lub świeżych)

100 ml wody

100g cukru pudru

1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 160°C.

Ciasto:

Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

Nadzienie:

Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

Polewa:

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.

www.indexfood.pl