Tarta cytrynowa z malinami
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g miękkiego masła
1 łyżkę ekstraktu wanilii
skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
szczypta soli
2 jajka
Nadzienie:
9 jajek
200 g cukru pudru
250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
250 ml śmietany 30%
Polewa:
400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
100 ml wody
100g cukru pudru
1 mała łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Ciasto:
Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę. Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
Nadzienie:
Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
Polewa:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.