Świąteczny sandacz

Świąteczny sandacz

11 grudnia 2017

Sandacz
ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI

Executive Chef w DoubleTree by Hilton w Warszawie

 
Składniki:
• sandacz – 150 g
• marchew – 20 g
• jabłko – 60 g
• pęczak – 60 g
• podgrzybek suszony – 20 g
• pietruszka (natka) – 5 g
• olej lniany – 15 g
• musztarda – 10 g
• miód – 10 g
• sól, pieprz
• wino białe – 200 g
• bulion warzywny – 300 ml
Sposób przyrządzenia:
Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto). Jabłka gotujemy w białym winie z zielem angielskim i odrobiną kurkumy dla koloru. Musztardę mieszamy z miodem i olejem lnianym, aż powstanie
jednolity sos.