Świąteczny sandacz | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Świąteczny sandacz

Sandacz
ZBIGNIEW ŁĘGOWSKI
Executive Chef w DoubleTree by Hilton w Warszawie
 
Składniki:
• sandacz – 150 g
• marchew – 20 g
• jabłko – 60 g
• pęczak – 60 g
• podgrzybek suszony – 20 g
• pietruszka (natka) – 5 g
• olej lniany – 15 g
• musztarda – 10 g
• miód – 10 g
• sól, pieprz
• wino białe – 200 g
• bulion warzywny – 300 ml
Sposób przyrządzenia:
Doprawionego sandacza zawijamy w plastry zblanszowanej marchwi i pieczemy w 180°C przez 10 minut. Namoczone grzyby podsmażamy na oleju lnianym, następnie dodajemy pęczak i bulion warzywny. Całość gotujemy, często mieszając (tak jak risotto). Jabłka gotujemy w białym winie z zielem angielskim i odrobiną kurkumy dla koloru. Musztardę mieszamy z miodem i olejem lnianym, aż powstanie
jednolity sos.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
11 grudnia 2017

Podobne artykuły

Krem z białych szparagów

5 czerwca 2018

Szparagi bardzo dokładnie obieramy (skórka jest bardzo gorzka i twarda) i kroimy na plasterki, zostawiamy osobno główki szparagów o długości ok 2-3 cm.

przeczytaj całość

Tatar wołowy z majonezem wasabi, shimej, sosem z pieczonego czosnku, chipsami z ziemniaków

23 maja 2018

Mięso posiekać, dodatki pokroić w równą drobną kostkę, dodać wszystko do jednego pojemnika i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i musztardą.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl