Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

Jarosław Uściński, szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

Składniki:

Śledź (filet) – 300 g

Ziemniaki (na puree) – 400 g

Koper (pęczek) – ½

Sól i pieprz (do smaku)

Masło (do puree) – wg uznania

Mleko (do puree) – wg uznania

Dżem:

czerwona cebula – 200 g

cukier trzcinowy – 60 g

ocet spirytusowy – 1 łyżka stołowa

kolendra (ziarna)

kora cynamonu (szczypta)

oliwa z oliwek (1 łyżka)

Sól i pieprz młotkowany – do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

Dżem – cebulę siekamy w piórka, dodajemy wszystkie składniki oprócz oliwy. Lekko ugniatamy palcami. Następnie dodajemy oliwę. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok. 1 h lub dłużej.

Danie możemy wzbogacić takimi warzywami jak parzona cebulka, kapusta włoska czy kalafior i brokuł parzone.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
31 sierpnia 2018

Podobne artykuły

Comber z jelenia z sosem czekoladowym

10 grudnia 2018

Jelenia oczyszczamy i dzielimy na równe porcje po 180 g. Doprawiamy i smażymy 1,5 min. z każdej strony. Następnie dodajemy masło i zioła. Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy na różowo.

przeczytaj całość

Świąteczny halibut

3 grudnia 2018

Kruszonkę z bułki tartej i skórki cytrusów i odrobiny zimnego masła pieczemy w temp. 170°C przez ok. 12 min. do uzyskania chrupiącej tekstury. Z halibuta usuwamy skórę i ości, porcjujemy, doprawiamy lekko solą, skórkami i tymiankiem cytrynowym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl