Sernik żurawinowy z makiem

Sernik żurawinowy z makiem

03 grudnia 2014

SERNIK  ŻURAWINOWY Z MAKIEM

Składniki na makowy spód:

250 g masy makowej np. Bakalland

1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej

1/2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki miękkiego masła

2 małe jajka

50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów

Składniki na ciasto serowe:

750 g zmielonego twarogu

3 opakowania serka mascarpone

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 i 1/4 szklanki cukru

cukier wanilinowy

5 jajek

125 ml śmietanki kremówki 30%

100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Do miski wkładamy gotową masę makową, dodajemy przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka jajek, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodajemy do masy makowej i mieszamy łyżką. Wykładamy na spód formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut i wystawiamy do ostudzenia.

Masa serowa: do miski wkładamy twaróg razem z serkiem mascarpone, mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec miksujemy ze śmietanką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Masę serową wylewamy na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładamy suszoną żurawinę. Pieczemy ok. 40 minut.