Selgros Cash&Carry i Transgourmet partnerem kolacji charytatywnej Culinary World Cup 2018 Fine Dining | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Selgros Cash&Carry i Transgourmet partnerem kolacji charytatywnej Culinary World Cup 2018 Fine Dining

110 przystawek, dań głównych i deserów wydano w minioną sobotę, podczas charytatywnej kolacji w restauracji L’atmosphere, w hotelu Hilton Inn Kraków Airport. Wszystkie potrawy przygotowane zostały przez Narodową Kadrę Kucharzy, która już za niespełna miesiąc będzie walczyć o mistrzowski tytuł w trakcie Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Selgros Cash&Carry i Transgourmet wystąpił jako oficjalny partner wydarzenia i partner strategiczny Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

 Lepszego sprawdzianu przed Kulinarnym Pucharem Świata w Luksemburgu Narodowa Kadra Kucharzy nie mogła sobie wymarzyć. Podczas kolacji charytatywnej Culinary World Cup 2018 Fine Dining najlepsi kucharze w Polsce, w ciągu 5 godzin przygotowali przystawkę, danie główne i deser dla 110 gości obecnych tego wieczoru w eleganckiej restauracji L’atmosphere. Dochód ze sprzedaży biletów zostanie przeznaczony na wsparcie krakowskiego domu fundacji Ronalda McDonalda. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania kolacji dostarczył Selgros i Transgourmet.

-  To dla nas duże wyróżnienie, że kolację charytatywną uświetniła obecność najlepszych kucharzy w Polsce, którzy wykorzystali swój talent i umiejętności do realizacji szczytnego celu. Bardzo cieszymy się również, że Dawid Grucel, członek Narodowej Kadry Kucharzy Polski, od marca współpracuje z naszym hotelem pełniąc rolę szefa kuchni w restauracji L’atmosphere. To ogromny zaszczyt móc kosztować potraw, które wychodzą z rąk ekspertów, i które serwowane będą podczas prestiżowego konkursu już 24 listopada w trakcie Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu – mówi Kaja Wachowska, Dyrektor Generalna Hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport.

Narodowa Kadra Kucharzy Polski miała dokładnie 5 godzin na przygotowanie potraw zawartych w menu. Dla zawodników była to przede wszystkim możliwość sprawdzenia swoich sił pod presją czasu i otoczenia. Wśród serwowanych dań znalazły się:

  • Przystawka: podpalany łosoś z krewetkami i chili, kluska śląska z wędzonym łososiem i porem, świeża sałata i koper włoski, kohlrabi panna cotta z salsą ogórkową, majonez koperkowy, sos śmietanowy;
  • Danie główne: pieczona polędwica jagnięca z lubczykiem i cytryną, krokiet z gorczycą i pieczonym czosnkiem, delikatnie wędzona modra kapusta z posypką z chrupiących warzyw, młoda marchewka i lejowiec dęty glazurowane na palonym maśle, puree ziemniaczano-selerowe z chrupiącym karczkiem jagnięcym, sos rozmarynowo-cytrynowy;
  • Deser: klasyczny polski sernik karmelizowany infuzowany cukrem pomarańczowym, lody malinowo-maślankowe, galaretka z owoców tropikalnych, chrupiące ciastko czekoladowe z musem z mango i marakui z dodatkiem owoców leśnych.

- Możliwość przygotowania kilkuset talerzy podczas kolacji charytatywnej w restauracji L’atmosphere, w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport, nie odbyłoby się bez wsparcia Selgros i Transgourmet, oficjalnego partnera wydarzenia. Dla nas był to przede wszystkim jeden z treningów przygotowujących do Kulinarnego Pucharu Świata. Wyniki mogliśmy zobaczyć na talerzach, a sądząc po reakcjach gości, były bardzo pozytywne – komentuje Bartosz Peter, Kapitan Narodowej Kadry Kucharzy Polski.

Kolacji towarzyszyło również wystąpienie profesjonalnego sommeliera, który doradzał w kwestii doboru win podkreślających smak poszczególnych potraw. Po posiłku na wszystkich gości czekało kameralne after party.

Fot. Mateusz Torbus

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Wydarzenia
Tagi
Data dodania
6 listopada 2018

Podobne artykuły

Poznańscy Kucharze Razem zebrali 10 520 zł dla WOŚP

18 stycznia 2019

13 stycznia już po raz kolejny znani szefowie kuchni poznańskich restauracji m.in.: Patryk Dziamski, Dawid Łagowski, Tomasz Purol, Sergiusz Hieronimczak, Paweł Mieszała, Roman Kosmalski, Artur Skotarczyk, Ernest Jagodziński, Jakub Ignyś, Michał Kuter, Dawid Klimaniec i Tomasz Zdrenka zaangażowali się w poznański finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

przeczytaj całość

Zainteresowanie food pairingiem stale rośnie

18 stycznia 2019

Ostatnie lata należą bez dwóch zdań do food pairingu. Trend, polegający na łączeniu różnych produktów w jedną całość, kilka lat temu wyszedł z podziemia, podbijając serca i żołądki fanów gotowania na całym świecie. Jeszcze w poprzednim wieku traktowany jako moda i fanaberia topowych szefów kuchni, obecnie stał się globalnym zjawiskiem i elementem budowania przewagi konkurencyjnej na rynku gastronomicznym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl