Ryby wybrane – książka kucharska

Newsy

Ryby wybrane – książka kucharska

18 lutego 2015

Organizacja ekologiczna WWF Polska wspólnie z Fundacją Szkoła na widelcu przygotowały książkę kulinarną „Ryby wybrane”, która zachęca do przyrządzania i jedzenia niezagrożonych gatunków ryb i owoców morza, co przyczyni się do ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów. 

W wydanej, w ramach rozpoczynającego się projektu, książce kulinarnej eksperci WWF Polska informują, dlaczego warto przywiązywać wagę do wyboru odpowiednich gatunków ryb i owoców morza. Dowiemy się z niej, jakich informacji szukać, aby mieć pewność, że kupując daną rybę nie przyczyniamy się do wyginięcia kolejnych gatunków z mórz i oceanów. Ponadto, książka „Ryby wybrane” zawiera szereg praktycznych porad na temat tego, gdzie kupić i jak wybrać świeżą rybę oraz jak ją przygotować. W książce znajdziemy także przepisy na dania, z rekomendowanych przez WWF ryb, opracowane przez Grzegorza Łapanowskiego, założyciela Fundacji Szkoła na widelcu.

– Zaproszenie do udziału w projekcie WWF to dla nas wielkie wyróżnienie i jednocześnie obowiązek –podsumowuje Grzegorz Łapanowski z Fundacji Szkoła na widelcu. – Sposób w jaki zatroszczymy się teraz o naturalne środowisko, wpłynie na jakość i dostępność produktów w przyszłości. W przypadku różnorodności biologicznej mórz i oceanów, obecna sytuacja wskazuje, że już niedługo będziemy zmuszeni diametralnie zweryfikować nasze gusta kulinarne, ponieważ gatunki ryb zagrożone wyginięciem, znikną na zawsze z naszych stołów. Jako Fundacja promująca zdrowy styl życia i odżywiania, a także wspierająca zrównoważony rozwój, dołożyliśmy wszelkich starań, aby książka „Ryby wybrane” była praktycznym przewodnikiem świadomych wyborów kulinarnych. Jako kucharz i autor przepisów mogę zagwarantować, że każdy znajdzie w niej również inspiracje na smaczne i zdrowe dania z ryb.

Książka kulinarna „Ryby wybrane” dostępna jest w wersji elektronicznej.