
Restauracja Merliniego na Whisky Live Warsaw 2018
12-13 października Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky. Rzadkie gatunki bursztynowego trunku, limitowane kolekcjonerskie edycje, a także szerokie grono debiutantów – wszystko to czeka na uczestników nadchodzącego wielkimi krokami Whisky Live Warsaw 2018.
Tegoroczna odsłona imprezy to jednak nie tylko alkohole Premium, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku częścią została Restauracja Merliniego. „Bardzo spodobała nam się festiwalowa idea pokazania szerokiej palety zastosowań bursztynowego trunku. Stąd dla miłośników food pairingu zaplanowaliśmy pokazy live cookingu, gdzie na oczach widzów przygotowany zostanie między innymi marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty, flambirowany w whisky Glenrothes 10yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady oraz czarnego bzu” – podkreśla Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego. Co ciekawe, wspomniana powyżej whisky będzie możliwa do kupienia w sklepie festiwalowym.
Rostbef z Black Angusa to nie jedyne danie, które zostanie przygotowane na żywo na scenie festiwalowej. Przewidziano również drugą potrawę, parowaną z whisky, niemniej jej przepis trzymany jest w tajemnicy aż do rozpoczęcia Festiwalu. Oba pokazy planowane są drugiego dnia Whisky Live Warsaw.
Przypomnijmy, że Restauracja Merliniego stanowi kultowe miejsce dla wszystkich miłośników prawdziwie soczystych steków i intensywnych w smaku owoców morza, niezmiennie funkcjonujące od 2010 roku przy ulicy Merliniego 5 w Warszawie. Jej właścicielem jest żywiołowy i charyzmatyczny Bartłomiej Czerwiński - uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie. Lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.
Galeria
Kategoria
WydarzeniaTagi
Data dodania
10 października 2018Podobne artykuły
Selgros Cash&Carry i Transgourmet zapraszają na Dzień Kuchni Rumuńskiej
22 lutego 2019Dzisiaj w restauracji Brasserie w hali Selgros Cash&Carry w Piasecznie pod Warszawą odbędzie się Dzień Kuchni Rumuńskiej, czyli pokaz kulinarny połączony z degustacją. Gotować będzie Laurentin Hairadin, zwycięzca rumuńskiego programu kulinarnego Arena Bucatarilor, w towarzystwie uczestników Masterchef Polska: Lorka Zediu i Gai Kuroń. Spotkanie poprowadzi Bartosz Peter, Ekspert w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich gości.
przeczytaj całośćWystartował konkurs World Class 2019
22 lutego 2019Ponad 10 000 barmanów na świecie będzie ubiegać się o przepustkę do 11. finału konkursu World Class. Po raz piąty do wyścigu dołączą barmani z Polski. Rekrutacja trwać będzie do 14 marca. Zwycięzca wyjedzie na zawody do światowej stolicy whisky czyli Szkocji.
przeczytaj całośćWięcej w dziale
- Wystartował konkurs World Class 2019 22 lutego 2019
e-Wydanie
Styczeń 2019Kalendarium
Nowości

Zobacz listę partnerów